avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligatia utilizarii casei de marcat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligatia utilizarii casei de marcat


Potrivit prevederilor art. 4 din Normele metodologice, in sensul ordonantei de urgenta,OG 28/1999, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent. Nu intra in aceasta categorie eventualele livrari de bunuri si prestari de servicii direct catre persoane fizice efectuate intamplator de catre agentii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.

Conform acestui articol din norme sunt exceptati de la obligatia folosirii casei de marcat agentii economici care nu sunt comercianti cu amanuntul, dar nu stiu cum sa interpretez caracterul INTAMPLATOR . (o data pe luna, de trei ori pe an...? sau cum? )
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:43, 29 Septembrie 2014
Cf dexonline:

ÎNTÂMPLĂTÓR, -OÁRE, întâmplători, -oare, adj. (Adesea adverbial) Care se produce din întâmplare, care survine în mod neprevăzut; incidental, accidental, aleatoriu. – Întâmpla + suf. -ător.

Deci cred ca se refera de exemplu daca vindeti un bun care nu il vindeti in mod curent. De exemplu o entitate economica are un computer care nu il mai foloseste si il vinde. In acest caz, vanzarea este intamplatoare.

Dar ce spuneti d-voastra nu e intamplator.
Un agent economic care desfasoara activitate de comert cu ridicata - depozit en-gross, este obligat sa utilizeze casa de marcat pentru vanzarile catre populatie?

Multumesc
Da, dar oricum potrivit

Ordonanţa nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă:

Art. 73. - Constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează după cum urmează:

22. exercitarea de activităţi de comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul în aceeaşi structură de vânzare, respectiv suprafaţă de vânzare, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei şi cu interzicerea uneia dintre cele două activităţi;
.....
Art. 74. - Sancţiunile prevăzute la art. 73 se pot aplica şi persoanelor juridice, caz în care limitele minime şi maxime ale amenzilor se dublează.
....
Art. 78. - În cazul repetării contravenţiilor prevăzute la art. 73 pct. 1, 3, 6-11, 13, 22 şi 23 într-un interval de 12 luni, chiar dacă amenda a fost plătită, precum şi în cazul în care se încalcă în mod repetat dispoziţiile legale privind liniştea şi ordinea publică, primăriile vor suspenda activitatea comercială pe o perioadă de până la 30 de zile pentru structura de vânzare respectivă.


Detalii aici: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare marfa catre pf simecomed simecomed Suntem producatori de material izolant. A aparut un client PF care nu vrea sa-si dea CNP-ul pt intocmirea facturii. Suma este de 10.000 lei, plafonul PF-PJ se ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat danielag30 danielag30 sunt persoana fizica autorizata,comert flori,impozit pe activitate independenta,este necesar sa-mi cumpar casa de marcat? (vezi toată discuția)
Casa de marcat simona68 simona68 Sunt o II cu activitate de ingrijire zilnica copii. Pentru serviciile prestate ar trebui sa eliberez bon fiscal sau factura si chitanta? (vezi toată discuția)