avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Fundatie nonprofit-vanzare
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Fundatie nonprofit-vanzare

Buna ziua,

Va deranjez cu rugamintea de a ma ajuta cu o opinie referitoare la cedarea contra cost a unei fundatii umanitare non profit fara activitate. Pentru constituirea unei fundatii non profit, conform Ordonantei nr. 26/2000, activul patrimonial initial al acesteia trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie. Parintii mei detin o fundatia care a fost infiintata inainte de anul 2000 (inregistrata in Baia Mare), aceasta a avut activitate putina si doar la inceput (donatii la o casa de copii, s-a inmatriculat o masina pe care o detin parintii (Ford Scorpio fabricat in anul 1985), fundatia nu detine bunuri patrimoniale (exceptie masina care probabil are valoare de piata foarte mica) si este fara activitate de cativa ani). Parintii mei doresc sa cedeze aceasta fundatie. Intrebarea mea/lor este care ar fi pretul estimativ al unei astfel de fundatii?

Va multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: vladrednic , utilizator 09:25, 6 Octombrie 2014
Fundatiile si asociatiile nu se pot vinde ca si societatile comerciale.
Multumesc,
Ideea de a vinde o fundatie este o aberatie imensa, pentru ca ea nu e "detinuta" de cineva, patrimoniul initial rezultat din aportul fondatorilor are regim de donatie, deci un cadou in baza caruia fondatorul sau fondatorii nu mai pot avea vreodata vreo pretentie materiala, cu atat mai putin membrii consiliului director sau pesonalul fundatiei.... Orice act ce cedare, fie el cu titlu oneros sau gratuit, este lovit de nulitate absoluta, si dovedeste neintelegerea insasi definitiei si caracterelor de baza ale unei fundatii sau asociatii non-profit, ceea ce le diferentiaza radical de SRL-uri, SA-uri sau alte categorii de operatori economici. Daca "vindeti" cuiva o fundatie, poate insemna doar ceva de genul ca sunteti acum in consiliul director si va intelegeti sa demisionati sau sa nu mai candidati si sa il alegeti pe acela sa fie membru in consiliu director ( ca nu poate deveni "membru" in fundatie, pt. ca fundatiile nu au membri, altminteri ar fi asociatii, si nici nu poate deveni fondator ca fondatori au fost si raman pe vecie cei initiali, chair daca dupa infiintarea fundatiei nu mai au nimic de a face cu ea.....). Cum o asemenea vanzare nu poate exista dpdv legal, cel care a dat banii ii poate lejer cere si obtine inapoi ulterior, fara a pierde calitatea dobandita in fundatie, deoarece dobandirea de catre acea persoana a calitatii de membru al consiliuli director sau de salariat nu poate fi contra cost, sa dea el bani, cel mult invers, sa fie el indemnizat / salarizat pentru activitatea depusa....
Va multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniu fundatie haribu haribu \"Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie non profit lukserv lukserv am intrat in posesia unei asociatii non profit, la care sunt si vicepresedinta. Asociatia s-a infiintat 16.08.2010.Presedinta nu s-a ocupat de ea si nu nici o ... (vezi toată discuția)
Succesiune fundatie opteron opteron Buna ziua, Tatal meu a detinu o fundatie. Acesta a decedat recent. El era si Presedintele acesteia. Care sunt pasii ce trebuiesc facuti pentru a prelua acea ... (vezi toată discuția)