avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Patrimoniu Fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Patrimoniu Fundatie

"Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei."

Pentru infiintarea unei fundatii este nevoie de un patrimoniu de cel putin 100 de salarii brute.
Am si eu cateva intrebari:
1) Patrimoniul se depune intr-un cont bancar sau la CEC ?
2) Trebuie sa ramana mereu acolo sau e necesar doar la infiintarea fundatiei ? Adica ai banii in banca/cec pentru infiintarea fundatiei iar dupa ce a fost infiintata sa retragi banii.

**Inca o intrebare bonus.
Daca fondatorul fundatiei nu are un imobil propriu poate sa faca sediul social pe imobilul parintilor sau a altcuiva? Cu drept de folosinta sau ceva de genul acesta?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:00, 11 Iulie 2008
1) Dovada patrimoniului social se face cu extras de cont bancar. Si Casa de Economii si Consemnatiuni este tot o banca.
2) Acei bani trebuiesc afectati scopului pentru care a fost constituita fundatia.
3) Sediul fundatiei poate fi dobandit si prin inchiriere, normal, dovada sediului facandu-se cu contractul de inchiriere. daca nu se doreste palta vreunei sume de bani cu titlu de chirie se poate trece chirie "0 lei", sau se poate face un contract de comodat.
Daca baniii sunt o problema, de ce nu infiintati o asociatie pentru ca, potrivit O. 26/2000, art. 6, lit. f) patrimoniul initial al asociatiei; activul patrimonial, in valoare de cel putin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii asociatiei, este alcatuit din aportul in natura si/sau in bani al asociatilor";
Asociatia din cate stiu eu se face din minim 3 oameni. Si nu este nici o diferenta intre asociatie si fundatie ?

Eu doresc sa fac ceva pentru ajutorarea saracilor prin strangere de donatii. Ceva non profit ! Pentru aceasta trebuie fundatie sau asociatie ?
Art. 1. din Ordonanta 26/2000 prevede ca
"(1) Persoanele fizice si persoanele juridice care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociatii ori fundatii in conditiile prezentei ordonante.
(2) Asociatiile si fundatiile constituite potrivit prezentei ordonante sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial."
Art. 2.
Prezenta ordonanta are ca scop crearea cadrului pentru:
a) exercitarea dreptului la libera asociere;
b) promovarea valorilor civice, ale democratiei si statului de drept;
c) urmarirea realizarii unui interes general, local sau, dupa caz, de grup;
d) facilitarea accesului asociatiilor si fundatiilor la resurse private si publice;
e) parteneriatul dintre autoritatile publice si persoanele juridice de drept privat fara scop patrimonial;
f) respectarea ordinii publice.
Art. 4.
Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor, personal nepatrimonial.

In concluzie pentru ce vreau eu sa fac ce trebuie sa infiintez? Asociatie sau fundatie ?
Daca mai aveti doua persoane care sa va ajute, cel mai bine ar fi sa faceti o asociatie. Implica costuri mai reduse la infiintare.

Alte discuții în legătură

Ong Mariralu Mariralu As dori sa stiu care este capitalul social minim pentru infiintarea unui .ONG. Multumesc! (vezi toată discuția)
Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)