avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptia civila prin mediere
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptia civila prin mediere

Buna ziua! In urma cu 4 ani am dat cu imprumut o suma de bani. Dupa 2,5 ani de la aceast fapt am facut demersuri printr-un mediator pentru recuperarea datoriei. datornicul a refuzat medierea. Doresc sa cunosc daca prin mediere se intrerupe termenul de prescriptie? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 13:05, 1 Octombrie 2014
Nu se intrerupe termenul de prescriptie .
Potrivit Ncc, cazurile de intrerupere a prescriptiei sunt urmatoarele:
Art. 2537
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoasterea, in orice mod, a dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre cel in folosul caruia curge prescriptia;
2. prin introducerea unei cereri de chemare injudecata sau de arbitrare, prin inscrierea creantei la masa credala in cadrul procedurii insolventei, prin depunerea cererii de interventie in cadrul urmaririi silite pornite de alti creditori ori prin invocarea, pe cale de exceptie, a dreptului a carui actiune se prescrie;
3. prin consituirea ca parte civila pe parcursul urmaririi penale sau in fata instantei de judecata pana la inceperea cercetarii judecatoresti; in cazul in care despabugirile se acorda potrivit legii, din oficiu, inceperea urmaririi penale intrerupe cursul prescriptiei, chiar daca nu a avut loc constituirea ca parte civila;
4. prin orice act prin care cel in folosul caruia curge prescriptia este pus in intarziere
5. in alte cazuri prevazute de lege.

Consider ca medierea in sine nu intrerupe cursul prescriptiei, cu exceptia cazului in care, in cursul medierii, debitorul Dvs. a recunoscut existenta debitului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debit din 2008 d4rkm4nx99 d4rkm4nx99 Am fost sunat astazi de o firma de recuperari creante in care mi s-a precizat ca am un debit restant din 2008 catre paypal.Intrebarea mea este daca dupa atatia ... (vezi toată discuția)
Prescriptie CristinC63 CristinC63 Am si eu o contrazicere cu un prien si de aceea vreau sa adresez si eu o intrebare.Exista o prescriptie a unui imprumut la banca?Multumesc! (vezi toată discuția)
Executarea silita mai poate fi pusa in aplicare daca se prescrie, dar o parte din bani au fost achitati? adivasi adivasi Buna ziua, am o hotarare judecatoreasca (trebuie sa-mi recuperez banii de naveta pt 2 ani de la locul de munca anterior), care a fost pronuntata pe 20 oct ... (vezi toată discuția)