Buna seara,
Incepand cu 01 oct.2014, sunt student la zi la Univ.Politehnica Bucuresti. Am 24 ani si am lucrat pana azi 8 ore/zi iar acum am trecut la 4 ore/zi ca sa pot frecventa cursurile universitatii. In 2013 parintii au divortat. As vrea sa stiu daca am dreptul sa-i cer tatalui meu sa contribuie la intretinerea mea si care este cuantumul sumei pe care i-o pot solicita. El este prof.universitar in UPB.
Multumesc
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.
Trebuie sa va dovediti starea de nevoie, ori dvs lucrati pt a va intretine. Suma maxima pe care tatal poate fi obligat s-o plateasca e de 1/4 din venitul net, insa daca veti obtine, poate fi ceva mai mica.
Mai bine cereti-i tatalui bani pe cale amiabila.
Va multumesc pentru raspunsuri. Eu am pus aceste intrebari deoarece am devenit suspicios cand ieri, tatal meu ( cu care ma vad destul de des de cateva luni), mi-a cerut nr.de cont ca sa-mi dea bani. El se oferise sa ma ajute cu 100 sau 200 lei pe luna. M-am gandit ca poate oricand sa-mi dea banii, personal. Daca mi-a cerut contul, inseamna ca legal el este obligat sa contribuie la intretinerea mea (mama e pensionara cu 850 lei) in aceasta situatie si vrea sa aiba dovezi ca mi-a dat bani desi nu m-am gandit niciodata sa pun problema in justitie. Vroiam doar sa stiu daca am dreptul sa-i cer mai mult de 200 lei pe luna stiind ca el castiga 10000 lei pe luna ?
aveti cum sa dovediti ca atat castiga net ?
Puteti sa ii cereti mai des, puteti sa ii justificati ca aveti cheltuieli mai mari fata de cat castigati dvs, e pacat sa va stricati relatia apeland la instanta, n-o va inghiti usor.
Si in instanta puteti ajunge cam la acelasi rezultat, nu cred ca instanta sa va acorde 2500 de lei cu titlu de pensie cat dvs aveti venituri.
Am vazut extrasul de cont cu salariu 9867 lei.Nu am de gand sa ma adresez instantei doar ca mi s-a parut prea mica suma de 200 lei tinand cont ca eu am pierdut la salariu peste 1000 lei!
Noroc ca am intrat cu 9,50 si o sa am "bursa".
Custodia comuna
maryedoiu
Buna seara, as dori sa ma lamuriti si pe mine ce inseamna defapt aceasta lege a custodiei comune si daca implica si cheltuieli si obligatii comune, deoarece mi ... (vezi toată discuția)