avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere: care e cota corectă când ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere: care e cota corectă când părintele nerezident mai are un copil din căsătoria actuală?

Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu o speță. Tatăl are 2 copii, unul din prima căsătorie, major, la facultate, 20 ani, si o minora din a doua căsătorie. Fetiță locuiește cu el si sotia nr 2. Băiatul locuiește cu sotia nr 1. Băiatul il da in judecată pe tată pentru mărirea pensiei alimentare, pt ca nu se poate întreține la facultate din 200 lei de la tata. Care e cota ce ii revine din veniturile tatălui? 1/4 sau 1/6? Stiu ca, in aparentă, legea ar spune 1/6. Dar e corect? Nu ar trebui sa fie 1/6 doar in condițiile in care si fetei i s-ar plati pensie alimentară? Tatăl nu plătește pensie decât unui copil, nu e logic ca cota sa fie de 1/4? Rog opinii argumentate.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:42, 26 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru 2 copii legea stabilește un procent de 33% care se împarte la ambii copii câte 16,50%.
Părintele nerezident este obligat de lege să asigure întreținere ambilor copii cu câte 16,50% din venitul lunar net.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2018
Dapix, utilizator
Tatăl nu plătește pensie decât unui copil, nu e logic ca cota sa fie de 1/4?

Si credeti ca acel copil care creste in casa cu tatal nu bea, nu mananca, nu are nevoie de haine? De ce la copilul dumneavoastra ar trebui sa participe cu bani dar celalalt copil, care sta cu el in casa ar trebui lasat sa flamanzeasca?
este perfect normal, daca am doi copii, impart in mod egal intre ei. Asta face si legea. Tatal nu plateste pensie alimentara celuilalt copil insa trebuie sa il hraneasca si sa il imbrace si pe acesta.
Imi cer scuze. In mesajul initial, s-a strecurat o greseala. Intrebarea era: "Nu e logic ca cota sa fie de 1/3?", nu de 1/4, asa cum am scris.

Am spus ca e vorba de o speta, nu ca as fi parintele vreunui copil. Am nevoie de parerile unor avocati, va rog. Este clar ca acel copil care ramane in grija parintelui beneficiaza de mult mai mult decat 200 lei lunar - are parte si de la mama de tot si de la tata de aproape tot. Copilul astalalt are parte de cat ii poate oferi mama, iar, de la tata, de numai 200 lei - fiind student in Bucuresti, va dati seama ca cheltuielile depasesc cu mult pensia alimentara. Interesul meu e de a sti daca vreodata dispozitiile legale au fost interpretate in sensul ca acele cote de 1/4, 1/3 si 1/2 se refera strict la ipoteza in care niciunul din acei copii nu locuieste cu parintele care datoreaza pensie de intretinere. Rog pareri ale avocatilor sau consilierilor juridici, eventual ale celor care poate au gasit practici diferite ale instantelor in acest sens, daca exista, bineinteles.
Art 529, alin 2 NCC reglementeaza situatia cand "intretinerea este DATORATA de parinte" - eu deduc de aici ca e vorba de pensia de intretinere, pentru ca intretinerea ca atare e datorata mereu de parinti fata de copiii cu care traiesc si nu ar fi fost necesara o reglementare in acest sens. Singurul caz cand "intretinerea e datorata" e cel cand instanta il obliga pe parinte la plata pensiei - in consecinta, cotele nu se refera numai la copii nerezidenti cu parintele ce datoreaza intretinerea? Sper ca m-am facut inteleasa.

PS: Pt utilizatorul When: Daca un copil primeste 1/6 din veniturile tatalui, vi se pare ca veniturile se impart egal la cei doi copii? Cine credeti ca beneficiaza de ceilalti 5/6 din venituri? Oare nu copilul care creste cu tatal?
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Dalinacristina, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, procentul legal pt 2 copii e de maxim 33% pt 2 copii, indiferent cu cine locuiesc acestia. Atata a alocat legea pt 2 copii dintr-un venit, la atat poate fi obligat parintele. Daca vrea sa dea mai mult si cui, asta e treaba parintelui, legea nu il obliga, cu restul de salariu poate face ce doreste si ce trebuie- plateste rate, facturi etc.
Acest procent insa, nu e musai sa fie impartit egal intre copii, asta depinde de nevoile fiecarui copil, pe baza probelor, instanta poate decide o suma mai mare sau chiar mai mica pentru copilul pentru care se cere sau copilul care cere pensie in instanta.
Daca ar fi sa se stabileasca egal si maxim, atunci copilul dvs ( ca ex) va primi 1/6 si atat.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
gi-jane2, moderator

PS: Pt utilizatorul When: Daca un copil primeste 1/6 din veniturile tatalui, vi se pare ca veniturile se impart egal la cei doi copii? Cine credeti ca beneficiaza de ceilalti 5/6 din venituri? Oare nu copilul care creste cu tatal?

O persoana chiar daca e parinte nu cheltuie doar pentru copil. Mai sunt o gramada de alte cheltuieli si pentru propria persoana deci nu, dupa ce plateste pensia alimentara nu tot salariul lui se duce la celalalt copil alaturi de care locuieste.
Deci e perfect corect asa.

Alte discuții în legătură

Se poate obține pensie de întreținere când plătitorul nu are venituri declarate? Mihamyky Mihamyky Buna seara! Am o nepoțica de 3 ani care de la vârsta de 8 luni tatăl acesteia nu vrea sa mai audă de ea și nu vrea sa plătească pensie alimentară. A ... (vezi toată discuția)
Lamurire procente pensie alimentara mai multi copii-jurisprudenta romana sky2015 sky2015 Situatia este urmatoarea: Se plateste pensie intretinere unui copil minor care locuieste cu mama sa in cuantum legal de 1/4(25%) din venit.Din o casatorie ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara se plateste din salariul romanesc, sau din salariul nemtesc? MarriNAaa MarriNAaa Buna seara! Am o cunostinta care are doi copii minori si el lucreaza cu contract nemtesc in Germania. Daca sotia lui baga divort in Romania, tatal copiilor va ... (vezi toată discuția)