avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conventie incheiata cu AJOFM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conventie incheiata cu AJOFM

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplinesc ca angajator pentru a incheia o conventie cu AJOFM conform art. 85 din Legea 76/2002 ?
In cazul in care am incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata cu o persoana de peste 45 ani, care nu a mai avut raporturi de munca cu noi in ultimii doi ani, fara sa am repartitie de la AJOFM, mai pot beneficia de conventie in baza art. 85 din Legea 76/2002?
Persoana angajata era inregistrata la AJOFM in cautare de loc de munca cu cateva zile inaintea angajarii.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: vanatorul , utilizator 09:49, 6 Octombrie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
III. persoanã în cãutarea unui loc de muncã - persoana care face demersuri pentru a-şi gãsi un loc de muncã, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat în condiţiile legii;

IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.

IV.1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.
...

Art. 85
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 59^1.
(1) Subvenţiile prevãzute la art. 85 alin. (1) şi (5) din lege se acordã angajatorilor în situaţia în care şomerii din categoriile menţionate la aceste alineate sunt înregistraţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
...

3. Asadar legea si normele nu precizeaza ca somerii trebuie sa fie beneficiari ai indemnizatiei de somaj ci numai sa fie inregistrati la Agentia de Somaj.

4. Dispozitia de repartizare de la Agentia de Somaj nu este obligatorie.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult, am cea mai mare incredere in raspunsurile oferite de d-voastra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana peste 45 de ani iuliana_gradinaru iuliana_gradinaru Va rog sa ma lamuriti intr-o chestiune: pot angaja o persoana peste 45 de ani si pot beneficia de subventie conform Legii76, in situatia in care si-a incetat ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane peste 55 ani xintya73 xintya73 As dori sa stiu ce facilitati sunt pt firmele care angajeaza persoane peste 55 ani?Multumesc. (vezi toată discuția)
Subventie pentru angajare persoana peste 45 ani adria05 adria05 Am vazut ca statul acorda subventii pe firmele care angajeaza persoane peste 45 ani.Intrebarea mea este aceste persoane trebuie sa fie in somaj sau este ... (vezi toată discuția)