avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj vs. post de administrator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj vs. post de administrator

Buna ziua!

Problema la care doresc un raspuns priveste un S.R.L. care momentan are 2 angajati, dintre care unul figureaza in actul constitutiv al societatii ca fiind administrator, dar care are bagata cartea de munca de 2 ani pe incadrarea mecanic. De cand cu criza financiara, afacerea nu a mai mers atat de bine ca si in trecut. As dori sa stiu daca acea persoana poate fi data afara de pe postul de mecanic pentru a primi somaj de la stat,dar sa continue sa activeze in cadrul firmei ca adminstrator, fara insa a-si mai baga cartea de munca cat timp va primi somaj. Nu imi este clar daca acest lucru este posibil si nu as dori sa i dau un raspuns gresit pt ca sunt multe controale de la ITM, Fisc etc. Astept un raspuns! Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:41, 25 Mai 2009
Teoretic , da , dar legea e lege si se pare ca nu peste tot se aplica unitar .
In mod normal conditia pentru a beneficia de somaj este sa ai stagiu de cotizare 12 luni in ultim 24. Daca indeplineste aceasta conditie e ok.
Cel mai bine este sa luati documentele la D-voastra si sa faceti o simulare la Ajofm , inainte de a-i inceta Dlui Administrator activitatea .
In completarea raspunsului dat de HRS, ar mai ramane de indeplinit doar conditia realizarii de venituri mai mici decat indemnizatia de somaj
cu o rectificare: venituri mai mici decat indicatorul de referinta care anul acesta este de 500 lei.
Multumesc!

Venituri din ce anume? Se iau in considerare dividentele? Nu cred ca a primit dividente pana acum, iar venituri suplimentare fatza de salariul lui de baza sunt in val de 240 lei anual, din inchirierea unei camere, proprietate personala, catre firma la care este administrator.
orice venituri impozabile, inclusiv cele din chirii

Daca este administrator la societatea proprie, acest lucru are deasemenea influenta.

"Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale."

Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;@
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
articolul 24
"(2) Incetarea platii indemnizatiilor de somaj pentru motivul prevazut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de intai a lunii in care beneficiarul a realizat venituri mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Pierzi somajul daca ai o intreprindere individuala? papa_paul602000 papa_paul602000 Se pierde somajul daca ai activa o I.I.(intreprindere individuala)? (vezi toată discuția)
Venituri in perioada de somaj ContSters74221 ContSters74221 spuneti-mi va rog ,daca un somer are si alte venituri in perioada in care se afla in somaj,mai primeste ajutorul de somaj? (vezi toată discuția)