avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliu minor la alta persoana (tata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliu minor la alta persoana (tata plecat si mama decedata)

buna ziua! in ce temei as putea cere ca unui minor sa I se stabileasca locuinta la alta persoana decat tatal? mama este decedata iar tatal s-a recasatorit si mai are un copil cu noua sotie. in prezent tatal I-a parasit pe toti trei, iar sotia sa doreste sa aiba calitate de reprezentant legal a copilului sotului. am fost la autoritatea tutelara si ne-au spus ca singura cale ar fi sa facem cerere de plasament, insa nu ar fi admisibil pentru ca exista bunici materni si paterni, si cu siguranta copilul va fi luat si dat lor.
eu ma gandeam sa formulam o actiune in care sa cerem stabilirea locuintei la sotia tatalui minorei, ca masura alternativa de protectie prevazuta de legea 272/2004.
ma gandeam sa mai cer sa plateasca tatal contributie de crestere in baza art. 67 din aceasta legea.tot in lege la art 64 se prevede mentinerea fratilor impreuna.
si ma gandeam sa mai cer in aceeasi actiune, pe langa stabilire locuinta si obligatia tatalui la pensie intretinre, sa mai cer si o curatela pentru minora ca sotia tatalui sa poata sa -I administreze veniturile si bunurile in favoarea minorei. minora are 11 ani, si nu doreste sa locuiasca decat cu sora ei vitrega.
daca are altcineva o alta parere/temei astept sfaturile!multumesc
Persoana care doreste sa aiba grija de copii va formula o actiune pentru exercitarea autoritatii parintesti si stabilirea locuintei minorilor la dvs. precum si obligarea tatalui la pensie , art. 399 si art. 400 alin/. 3 si art. 402 Noul Cod civil Se va efectua o ancheta sociala , se vor audia martori ,veti face dovada veniturilor si a locuintei ,si se vor audia minorii daca au peste 10 ani .
Va recomand sa studiati si prevederile legii 257/2013. Sa ma explic :
"Datorită faptului că în ultima vreme s-au semnalat multe accidente casnice, multe abuzuri şi ilegalităţi în privinţa copiilor lăsaţi acasă de către părinţii plecaţi în străinătate, la finele anului 2013 s-a adoptat Legea nr. 257 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Potrivit dispoziţiilor ei, părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă sunt obligaţi să desemneze o persoană care să se ocupe de întreţinerea acestora, pe toata perioada absenţei lor.
Astfel, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara, părinţii au obligaţia de a anunţa serviciul public de asistenţă socială de la domiciliu, specificând în grija cui îşi vor lasă copiii. Mai precis, aceştia vor trebui să desemneze o persoană din familia extinsă (rudele până la gradul IV inclusiv) care să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii copiilor. În cazul în care această notificare nu se face, părinţii riscă o amendă între 500 şi 1000 de lei. Procedura este ceva mai lungă, continuă la tribunal, instanţa se pronunţă în termen de 3 zile printr-o hotărâre care va cuprinde menţionarea expresă a îndatoririlor persoanei delegate să crească minorul, ulterior această hotărâre fiind adusă şi la cunoştinţa primarului respectivei comune"
Este clar ca tatal, atunci cind a plecat in strainatate, nu a avut habar de aceasta lege. Puteti sa il amenintati cu judecata, iar la judecata sa demonstrati ca persoanele din familia extinsa nu indeplinesc condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii fetitei.
Aceasta este recomandarea mea dar ar treebui sa va adresati unui avocat specialist in dreptul familial.
Plasamentul simplu se face la familia extinsa rude grad1-4 . Avand in vedere ca dvs, nu sunteti ruda cu minora nu puteti avea un plasament simplu decat daca bunicii semneaza pentru asta o declaratie. Plasamentul se poate face prin Comisia Protectia Copilului a localitatii de domiciliu din cadrul DGASPC-ului. Comisia va tine cont in cazul in care si bunicii doresc acelasi lucru si de conditii morale , sociale, si minora va avea si ea ceva de spus. Consilierea psihologica este oblifatorie.Unele institutii trimit in instanta ca si procedura dar deoarece nu se considera abandon , sau rele tratamente aplicate minorului unele instante nu primesc cazul.Faptul ca minora doreste sa stea cu dvs si sora vitrega este un avantaj insa ar fi foarte bine daca ati avea o declaratie a tatalui pentru asta si abia atunci puteti sa aveti drepturi de reprezentare a minorei. Sfatul meu ar fi ca, daca doriti sa o cresteti dvs. sa nu cereti tatalui nimic material pt. ca o sa va puna conditii. Asa fac majoritatea celor care au de dat ceva fara sa se gandeasca la consecintele psihosociale .
Autoritatea parinteasca poate fi exercitata de o ruda apropiata .( poate fi investita instanta de judecata, in acest sens).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor fara tutore legal? tudorsad tudorsad Am un prieten in varsta de 15 ani. Pana acum, bunica lui de pe mama a fost tutorele sau legal, avand in vedere faptul ca mama lui este mai mult plecata in ... (vezi toată discuția)
Copil lasat in grija bunicilor dorel13 dorel13 prin hotarare judecatoreasca autoritatea parinteasca asupra unui minor este exercitata in comun de catre parinti, domiciliul minorului este la mama. Mama ... (vezi toată discuția)
Mama poate parasi tara si lasa copilul cu bunicii in contextul in care tatal are custodie comuna dar domiciliul este stabilit la mama ? ciorba ciorba Sotia mea si cu mine suntem divortati si avem o fetita de 3 ani.In urma procesului avem custodie comuna si domiciliul minorei este la sotie, divortul s-a ... (vezi toată discuția)