avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vouchere de vacanţă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vouchere de vacanţă

Buna ziua,

Avem urmatoarea speta:

Conform prevederilor OG 29/27.08.2013, la art. 5 alin. 2 se stipulează că:
"În bugetele pe anul 2014 ale instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi prin Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu se prevăd sume pentru acordarea de tichete-cadou şi vouchere de vacanţă personalului din cadrul acestora."

Prin urmare nici nu au fost prevăzute aceste sume în BVC aferent anului 2014 - buget aprobat la începutul acestui an.

La data de 06.07.2014 intră în vigoare Legea nr. 94/2014 care aprobă OG 8/2009, dar care modifică Art. 1 – alin. 1-5.
Alin. 2 şi alin. 3 au următorul cuprins:
(2) Instituţiile publice definite conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi instituţiile publice locale definite conform Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, inclusiv cele care se finanţează integral din venituri proprii, regiile autonome, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condiţiile legii, vouchere de vacanţă.
(3) Voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

Având în vedere că această lege a intrat în vigoare la 6.07.2014 şi are putere normativă mai mare decât OG emis în 2013, s-a procedat la rectificarea bugetară conform Art. 1 punct 2 alin 3 din Legea nr. 94/2014 şi au fost aprobate sume aferente voucherelor de vacanţă în BVC 2014.

În concluzie, cu toate că la momentul actual, avem aprobate sume în bugetul de venituri şi cheltuieli (totodată, sunt stipulate şi în C.C.M). - angajatorul nu doreşte acordarea acestor vouchere, datorită faptului că s-a primit o adresa de la Ministerul Finantelor Publice care menţionează că în conformitate cu art. 5 alin. 2 OG 29/2013 ".. în bugetele pe anul 2014 ... nu se prevăd sume pentru acordarea de vouchere de vacanţă".

Întrebarea este:
Se pot acorda voucherele de vacanţă, salariaţilor, în anul 2014 - având în vedere dispoziţiile actelor normative mai susmenţionate?

În speranţa unui răspuns prompt vă mulţumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
eduardvl, utilizator

Alte discuții în legătură

Voucherele de vacanta Gino44 Gino44 [b]Care este limita minima a voucherelor de vacanta ?(limita maxima e de 6 salarii minime brute dar minim....?) Este obligatorie acordarea voucherelor ? Cine ... (vezi toată discuția)
Prima de vacanta? anairam2807 anairam2807 Am inteles ca nu se mai acorda prima de vacanta si trebuie sa primim vouchere de vacanta.Se zice ca nu au fost tiparite si ca nu le vom primi. In acasta ... (vezi toată discuția)
Vouchere de vacanta ioana2122 ioana2122 Buna dimineata, intrebarea mea este urmatoarea: se acorda sau nu vouchere de vacanta pe anul 2016? Este obligatorie acordarea voucherelor de vacanta? Este ... (vezi toată discuția)