avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Anatocismul poate servi drept baza pentru majorarea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Anatocismul poate servi drept baza pentru majorarea capitalului?

In cazul aplicarii capitalizarii dobanzii la imprumut (anatocism) l (o societate nerezidenta si asociat unic catre o societate rezidenta) cu respectarea celor 2 conditii ( de a fi inscris in acte despre aplicarea dobanzii la dobanda si de a se respecta trecerea termenul scadent ) , se poate trece la marirea capitalului social cu valoarea imrpumutului si a dobanzii acumulate ? Daca da, se mai aplica prevederile codului fiscal prin care platitorul de venit retine la sursa impozitul aferent veniturilor din dobanda? Sau acest lucru se face doar daca se capitaliza dobanda in costurile unui activ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: crinarug , utilizator 09:03, 27 Mai 2009
Dupa parerea mea nu cred ca ar putea fi posibil, intrucat, majorarea de capital social se face prin contributia actionarulor/asociatilor, si nu prin realizarea de venituri din imprumuturile realizate de persoana juridica acre doreste sa-si majoreze capitalul social.
Daca totusi ar fi posibil, cel mult s-ar putea face cu valoarea dobanzilor incasate, dar dupa plata impozitului aferent.
Cred ca nu am fost explicita. Societatea A( nerezidenta si asociat unic in societatea B rezidenta ) acorda un imprumut pe 1 an soc. B (ex. 100000 eur). La sfarsit de an se calculeaza dobanda (5000 eur). Dupa inca un an se calculeaza dobanda atat pentru 100000 eur cat si pentru 5000 eur.
La momentul actual asociatul unic soc. A doreste sa mareasca capitalul social in soc. B cu toata suma , imprumut 100000 eur + 5000 eur dob. primul an + 5250 eur dob. pt. al doilea an.
Deci in acest caz trebuie mai intai platit impozitul pentru veniturile din dobanzi si apoi majorat capitalul ?
Multumesc
Puteti sa majorati capitalul social cu valoarea imprumutului cat si a dobanzii calculate dupa ce contractul de imprumut este incheiat . Majorarea de capital social se face prin contributia actionarulor/asociatilor, si nu prin realizarea de venituri din imprumuturile realizate de persoana juridica acre doreste sa-si majoreze capitalul social.
.
Multumesc pentru raspuns.
Nu inteleg exact "dupa ce contractul de imprumut este incheiat" . Daca am contractul din 1.07.2008 cu dobanzile aferente calculate la 31.12.2008 , iar contractul are scadenta 30.06.2009, inseamna ca nu pot face majorarea?
dupa parerea mea puteti sa faceti majorarea de capital cu valoarea mentionata mai sus dupa data de 30.06.2009 , cand are scadenta contractul

Alte discuții în legătură

Imprimut firma pe baza unui imprumut bancar de nevoi personale al asociatilor EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Pot face un contract de imprumut firma cu firma al carui asociat sunt iar rambursarea acestui imprumut sa fie scadentarul creditului de nevoi ... (vezi toată discuția)
Capitalul social este un venit? Alin2009 Alin2009 Buna seara ... am si eu o intrebare...e putin mai delicat...de exemplu... eu sunt administrator la o firma ( SRL ) si am un asociat. Eu detin 90% parti sociale ... (vezi toată discuția)
Majorare capital din cont 455 Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Care va fi tratamentul contabil si fiscal in cazul in care asociatii renunta la imprumutul acordat societatii, evidentiat in 455, in scopul majorarii ... (vezi toată discuția)