avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale pfa srl cu acelasi obiect de activitate
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

pfa srl cu acelasi obiect de activitate

Buna seara,
Exista posibilitatea legala ca asociatul si administratorul unui srl sa detina si un pfa cu acelasi obiect de activitate? Mentionez ca srl-ul are punctul de lucru intr-o localitate, iar pfa-ul as dori sa- l deschid in localitatea unde este doar sediul social al srl-ului.
Cel mai recent răspuns: lnegreanu , utilizator 15:15, 6 Martie 2015
Buna ziua,

Indiferent de localitatea in care sunt stabilite sediile si / sau punctele de lucru ale celor doua entitati, legea nu prevede nicio interdictie in privinta detinerii simultane, de catre aceeasi persoana, a calitatilor de asociat si administrator al unui SRL si titular al unei PFA.

Succes!
Multumesc pentru raspuns. Dar dac a obiectul de activitate e identic, nu contravine interesului srl-ului? Nu este in defavoarea srl-ului? Este vorba de o profesie liberala care comform statutului poate exercita ac tivitatea pe tot teritoriul Romaniei
Buna seara,

Interesul SRL-ului este de a face profit. Faptul ca aveti calitatea de asociat si administrator intr-un SRL si sunteti si titularul unei PFA cu acelasi obiect de activitate, inseamna intr-adevar sa faceti concurenta SRL-ului.

Art. 82 din Legea societatilor, statueaza dupa cum urmeaza:

(1) Asociaţii nu pot lua parte, ca asociaţi cu răspundere nelimitată, în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă operaţiuni în contul lor sau al altora, în acelaşi fel de comerţ sau într-unul asemănător, fără consimţământul celorlalţi asociaţi.
(2) Consimţământul se socoteşte dat dacă participarea sau operaţiunile fiind anterioare actului constitutiv au fost cunoscute de ceilalţi asociaţi şi aceştia nu au interzis continuarea lor.
(3) În caz de încălcare a prevederilor alin. (1) şi (2), societatea, în afară de dreptul de a exclude pe asociat, poate să decidă că acesta a lucrat în contul ei sau să ceară despăgubiri.
(4) Acest drept se stinge după trecerea a 3 luni din ziua când societatea a avut cunoştinţă, fără să fi luat vreo hotărâre.

Articolul de mai sus face referire la "socetati concurente" or, PFA-ul nu este o societate... Ca sa nu aveti surprize cu interpretari diferite, puteti sa solicitati consimtamantul celorlalti asociati din SRL, daca exista alti asociati. Si, dupa cum puteti vedea din formularea articolului, legea apara numai pe ceilalti asociati, nu si interesele vreunei autoritati, cum ar fi fiscul sau altele asemenea.

Mai mult, pentru a fi in masura sa ceara despagubiri, ceilalti asociati ar trebui sa dovedeasca un prejudiciu iar dovada acestui fapt este greu de facut...

Sper ca sunteti lamurit acum.

Succes!

Va multumesc pentru lamuriri. Acum am inteles. Ma gandeam exact la o opozitie din partea autoritatilor (chiar si consiliul concurentei).
O seara buna va doresc!
Am si eu o situatie similara:
- sunt titularul unui PFA cu un singur CAEN
- sunt unic administrator/asociat al unui SRL cu mai multe CAEN printre care si cel de la PFA
- am unele contracte pe PFA exclusiv si altele pe SRL
- la contractele de pe SRL tot eu lucrez prin contract ca PFA
- am avut nevoie de SRL pentru ca unii clienti doreau incheierea contractului numai cu SRL
- este gresit sa platesc din SRL PFA-ul? Nu fac concurenta SRL-ului ci muncesc pentru SRL.

O zi buna va doresc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2015
lnegreanu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si srl gionescu gionescu Sunt asociat intr-un SRL (detin 30% din partile sociale si nu sunt administrator). Ma intereseaza daca pot infiinta un PFA sau sunt limitat in vreun fel de ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat concurenta v_popa v_popa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Suntem 3 asociati intr-un srl, sa ii spunem srl A. Recent am aflat ca unul dintre asociatii ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)