Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi este incredintat mie spre crestere si educare.
As vrea sa va intreb daca pot iesi cu copilul din tara cu pasaportul ei si acea hotarare judecatoreasca, sau am nevoie de acordul la notar al fostului sot.
ok daca citesc din prisma celor crise d dv asa e dar Legea 248/2005 mod. si compl. prin Legea175/2013 la Art. 30. mai are si pct 2 adica
"(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului. "
ori se cam bat cap pin cap prevedrile legii ori e vb de incredintare unui parinte cand celaat parinte in cazurile de la pct 2 .
Aveti toata increderea in raspunsurile primite; nu va solicita nimeni acordul celuilalt parinte cat timp sunteti in posesia unei HJ prin care minorul va este incredintat spre crestere si educare. Am avut o astfel de HJ, si mi-am plimbat copilul in afara Ro fara a intampina dificultati legate de acord.
La frontiera veti prezenta pasaportul si/sau cartea de identitate valabile, dupa caz, precum si HJ ramasa definitiva si irevocabila (pe care o detineti) prin care minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare, in original si fotocopie.
Puteti trm la Pol de Frontiera o copie a Hot de incredintare, insotita de intrebarea dvs. legata de acord. Va vor trm o instiintare scrisa, pe care o veti atasa Hot de incredintare in momentul iesirii din tara (nu va este solicitata aceasta instiintare, dar o puteti obt pt linistea dvs.)