avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitii ue sub plafon 10000 euro
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitii ue sub plafon 10000 euro

Firma nou infiintata,doreste sa faca o achizitie intracomunitara de 3.000 euro.
Ce obligatii de inregistrare/declarare/plata/ are?
Cel mai recent răspuns: ContSters294670 , utilizator 12:23, 10 Octombrie 2014
Daca doriti sa efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri - iar valoarea acesteia este mai mica de c/val a 10000 euro la cursul valutar al BNR valabil la data aderarii 1 euro = 3.3817, respectiv suma de 34.000, atunci operatiunea nu este impozabila in Romania, societatea neavand obligatii in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de TVA si nici in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI), fiind aplicabile prevederile art 126 alin 4 si 5 din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare ale acestuia, redate mai jos:
"(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.

(5) Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

(6) Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, eligibile pentru derogarea prevazuta la alin. (4), au dreptul sa opteze pentru regimul general prevazut la alin. (3) lit. a). Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici.

Normele metodologice prevad:
5) Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, prevazut la art. 126 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal , aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare miauca miauca O firma neplatitoare TVA vrea sa cumpere materiale din Italia. Are nevoie de cod ? Exista un plafon? Am nevoie de sfatul dvs. Va multumesc, Miauca:sorry: (vezi toată discuția)
Societate comerciala -neplatitor tva- achizitionare intracomunitara smartfixonline smartfixonline Buna ziua! Societate comerciala, neplatitoare de TVA poate sa achizitioneze din Germania instrumente muzicale in valoare de 20.000 EUR ? Multumesc! (vezi toată discuția)
Srl neplatitoare tva import fructe jovana jovana Buna ziua, am un SRL nou, neplatitor de TVA si doreste sa importe fructe din UE, trebuie sa devina platitor de TVA, prin optiune, si apoi sa se inscrie in ... (vezi toată discuția)