avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara de la bunici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara de la bunici

Daca tatal obligat la pensie alimentara nu are venituri si din rea crdinta nu munceste cu contract si nu plateste pensie deloc, pot fi obligati la pensie alimentara pentru copil bunicii paterni?

Adica sa-i oblige instanta sa achite pensia alimentara nepotului lor?

Art. 519
Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.

Detalii: [ link extern ]

Eu asa inteleg. Se poate?
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2014
Imparatul, utilizator
Cel mai recent răspuns: ronaldo83 , utilizator 18:06, 19 Octombrie 2014
Bunicii nu pot fi obligați la plata pensiei de întreținere ptr nepotul lor. Tatal poate fi obligat la plata unei pensii si daca nu realizează venituri.
I-ati facut plangere penala ?
Nu are niciun bun pt a-l executa silit ?
Da. Nu are nici un venit, nimic. Si chiar bunicii nu pot fi obligati?

Dar tatal, a fost obligat la pensie, dar autoritatea parinteasca se face exclusiv de catre mama copilului.

Tatal copiilor, sta acasa cu parintii sai, fiind practic in intretinerea acestora, pentru ca nu munceste si nu are nici un venit. Asa spune el, mai ales ca nu are vreun contract de munca. Chiar nu pot fi obligati parintii pentru nepotul lor?

b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;

DESCENDÉNT, -Ă, descendenți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care coboară; coborâtor. 2. S. m. și f. Persoană care coboară din..., care se trage din...; urmaș.

ASCENDÉNT, -Ă, ascendenți, -te, adj., s. m. și f., s.n. 1. Adj. Care urcă; suitor. ◊ Linie ascendentă = linie genealogică ce suie de la fiu la părinți, de la nepoți la bunici etc

În cazul în care cel obligat în primul rând la întreţinere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanţa de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreţinere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519 din Codul civil.

Deci tatal nu are mijloacele necesare indestulatoare. Se poate cere de labunici inteleg eu.


Gradul cel mai apropiat de ascendent este obligat înaintea gradului mai îndepărtat, cu următoarea precizare din clasa ascendenţilor. Mai întâi sunt obligaţi la întreţinere părinţii dacă aceştia nu au posibilitatea să-şi întreţină propriul copil. Clasa imediat următoare care are această obligaţie este cea a fraţilor şi surorilor. Numai dacă această clasă nu există sau sunt şi ei în imposibilitate de a presta întreţinerea, obligaţia de prestare a întreţinerii revine celorlalte clase de ascendenţi (bunicilor sau străbunicilor). Ne aflăm în prezenţa unor obligaţii subsidiare. Nici într-un caz obligaţia de întreţinere nu este solidară între diferitele grade de persoane ce pot fi obligate la prestarea ei. Chiar şi atunci, de exemplu, când fratele sau sora completează prestaţia de întreţinere pe care o execută tata faţă de fiu, obligaţia fraţilor şi surorilor fiind „pro parte” nu se poate vorbi de solidaritate între cei ce prestează întreţinerea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Imparatul, utilizator
Nu, doamna, chiar nu pot fi obligati. Cel intai obligat e tatal si daca acesta nu munceste pt ca nu vrea, nu ca e bolnav si nu poate, nu pot fi amaratii aia de bunici obligati la plata.
Incercati ca nu mai puneti citate din dex ca stim fiecare ce inseamna ascendent si descendent si daca nu am sti, ne-am putea uita singuri.
Actionati pe parte penala, faceti-i plangere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
Dar tatal e tanar, iar bunicii sunt salariati si muncesc si au salar bun.

[ link extern ]

Aici scrie intre bunici si nepoti exista obligatie legala de intretinere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Imparatul, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatia de intretinere Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Cine are obligatia de intretinere a unui batran internat intrun ayil, conform codului civil pana la ce grad (vezi toată discuția)
Bunica paterna poate platii pensia alimentara neplatita... RAMOnaBC RAMOnaBC buna ...am si eu o intrebare.Am auzit pe undeva ca daca tatal neplatitor de pensie alimentara nu are venit si nu poate fi obligat la plata restanta a pensiei ... (vezi toată discuția)