avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Si bunicii datoreaza pensia de intretinere nepotilor ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Si bunicii datoreaza pensia de intretinere nepotilor lor?

Si bunicii datoreaza pensia de intretinere nepotilor lor?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 13:21, 19 Noiembrie 2023
Dați detalii despre ce anume este vorba. La o asemenea speță nu se poate răspunde simplu cu DA sau NU.
Dacă vreți un răspuns direct, până la proba contrară bunicii nu datorează pensie de întreținere nepoților, ci copii lor care au procreat copii sunt obligați să-și crească proprii copii.

Marea majoritate a bunicilor au 1300 - 1500 lei pensie sub limita subzistenței, deci cu asemenea pensii nu pot fi obligați să-și crească nepoții, că nici lor nu le ajung banii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Noiembrie 2023
Dapix, utilizator
În anumite situații se poate ajunge și la obligarea bunicilor la suportarea cheltuielilor de întreținere. Firește, primii obligați sunt părinții copilului. (sunt morți? sunt dispăruți? Întrebarea asta n-a răsărit din nimic, dar noi nu putem ghici gânduri neexprimate).
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2023
romascanu, moderator
Sunt situații când părinții copilului sunt și ei minori, iar în aceast caz pot fi obligați și bunicii să contribuie la întreținere.
În aceasta situație bunicii sunt si ei tineri și activi în muncă, nu sunt pensionari.

Mai sunt situații când unul dintre părinții copilului e la închisoare, și nu poate realiza venituri.
Ultima modificare: Duminică, 19 Noiembrie 2023
Dapix, utilizator
Teoria zice asa

Art. 516. Subiectele obligatiei de intretinere. (1) Obligatia de intreAtinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.

Art. 519. Ordinea de plata a intretinerii. Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare: a) sotii si fostii soti isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati; b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat; c) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Art. 522. Obligatia subsidiara. In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta de tutela le poate obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita la art. 519.

Pentru aplicarea practica, speta dvs trebuie discutata in concret cu un avocact.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in prezent, exista vreo lege care sa reglementeze ca bunicii au o obligatie de intretinere nepot minor alaturi de parintele care este obligat la plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Cine are obligatia de intretinere a unui batran internat intrun ayil, conform codului civil pana la ce grad (vezi toată discuția)
Cine sunt susținătorii legali ai unui vârstnic cu venituri mici? chifor_lia chifor_lia Am un bunic internat intr-un centrul pentru persoane varstnice,iar veniturile dansului nu acopera contributia de intretinere in camin.Eu in calitate de ... (vezi toată discuția)