avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de inmormantare (de deces)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de inmormantare (de deces)

Buna dimineata ,
As dori sa va intreb:
Ajutorul de inmormantare , pentru un decedat care a lucrat in invatamant este FIX , de la un caz la altul SAU atunci cum se calculeaza ? Cat trebuie sa fie acest ajutor ?
Cu mult respect !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:18, 11 Octombrie 2014
Fie ca va referiti la ajutorul de inmormantare oferit de angajator in vaza prevederilor interne sau la ajutorul de deces acordat in baza Legiinr.263/2010, acestea sunt acordate in sume fixe.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut pe anul respectiv.
Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din această valoare.

Conform Legii nr. 340/2013 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 de lei.

De asemenea, cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile Legii nr. 340/2013, în cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.298 de lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.149 de lei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare mihaela david mihaela david Pentru cineva care a avut o pensie de urmas,pentru ajutorul de inmormantare primeste tot jumatate din cuantumul ajutorului ,asa cum a primit si pensia? (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormintare ContSters278216 ContSters278216 functionarul public poate primi ajutor de inmormintare in cazul decesului unui membru de familie? Care este acea suma? (vezi toată discuția)
Ajutor deces seby82re seby82re Buna ziua, care este valoarea pentru ajutor deces pensionari? bani care se cuvin de la casa de pensii (vezi toată discuția)