avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Admiterea exceptiei necompetentei teritoriale a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Admiterea exceptiei necompetentei teritoriale a instantelor romane in procesul de divort retinuta prin incheiere de sedinta si renuntarea la judecata pana la pronuntarea sentintei.Autoritate de lucru judecat sau lipsa autoritatii de lucru judecat?

In opinia mea, cel putin la o prima vedere, nu se poate retine autoritatea de lucru judecat atata timp cat partile renunta la judecata.

Neexistand o sentinta civila cu privire la admiterea exceptiei necompetentei teritoriale a instantelor romane si procesul finalizandu-se prin renuntarea la judecata in sentinta pronuntata va aparea la dispozitiv numai renuntarea la judecata.

Alte pareri contrare sau opinii convergente exista?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:50, 14 Octombrie 2014
Banuiesc ca va referiti la incheierea din acest proces si nu din cel ulterior care urmeaza a se deschide.

V-am dat exemplul cu privire schimbarea a ceva care schimba competenta teritoriala a instantei.
In situatie identica ar putea ca instanta sa considere la fel sau nu.
Aici ar putea aparea discutia in caz de identitate de situatie dar instanta noua sa considere altfel.
Inteleg ca apreciati ca ar exista autoritate de lucru judecat chiar daca nu exista mentiunea in dispozitiv.
Din cate stiu eu doar dispozitivul da autoritatea de lucru judecat, nu si considerentele.
In speta, prin renuntarea la judecata in dispozitiv doar atat se va consemna.
De aceea eu sustin asa.
~ Conținut șters la cerere ~
adriana_c a scris:

Vechiul Cod de procedura civila nu distingea asupra partilor dintr-o hotarare care intrau in puterea lucrului judecat, dar Noul Cod de procedura civila prevede ca autoritatea de lucru judecat priveste dispozitivul, precum si considerentele pe care acestea se sprijina.




Observatia dvs. este pertinenta si observ ca ati analizat cu atentie situatia.

Art. 430 alin. (2) NCPC prevede asa cum bine ati observat.

Insa, este vorba de considerentele pe care se sprijina hotararea cu privire la fondul cauzei si nu pe exceptie dupa aprecierea mea.

In opinia mea, pentru a se putea vorbi de autoritate de lucru judecat pe exceptia necompetentei teritoriale in mod obligatoriu ar trebui sa apara si in dispozitiv admiterea exceptiei, ceea ce eu tocmai incerc sa evit prin renuntarea la judecata.

Adica inchid procesul de divort tocmai pentru ca sa nu apara in dispozitiv exceptia admisa de instanta.

Pe de alta parte, un acord incheiat de parti ar lasa fara eficienta juridica insasi exceptia necompetentei teritoriale a instantelor romane deoarece as schimba ceva vital si anume, aduc ceva nou care este total diferit fata de procesul anterior unde s-a pronuntat instanta.

Daca va intereseaza sa analizati in detaliu situatia gasiti mai multe amanunte la acest link :


www.avocatnet.ro/content/for...
da, categoric discutam de actualul proces, cel putin eu asa am inteles pana acum, proces care este inca pe rol, motiv pentru care nu inteleg de ce intanta care s-a declarat necompetenta teritorial mai face alte acte de procedura ca de exemplu in speta dvs sa ia act de renuntarea partilor la judecata. Mie imi pare ca si cum ai audia martorul partii adverse pe lipsa de procedura (am patit-o de curand la Sibiu)
punctul 2: cu scuzele de rigoare, gresiti, pt ca, deoarece nu imi amintesc nici numele spetei CEDO si nici nr ei ....CEDO stabilea clar (era materia caselor nationalizate dar prin extrapolare cred ca se aplica si aici) ca desi in dispozitivul unei hotatari judecatoresti sunt mentionate ca motive a, b,c, cu alte cuvinte baza solutiei si motivarea acesteia care a condus la acea concluzie are autoritate de lucru judecat chiar daca nu se mentioneaza in dispozitiv.
punctul 3 , pe care nu l-am inteles si va rog sa ma lamuriti domunle coleg este: care este temeiul legal al acordului pe care doriti sa il depuneti pentru a face instantele romane competente teritorial in noul proces? daca imi puteti raspunde fara a incalca vreo regula deontologica sau a forumului.
Punctul 4: iar cer lamuriri...cum ar putea o instanta necompetenta teritorial sa ceara adresa catre Ministerul Justitiei sa .../etc ? In ce temei legal?
Imi cer scuze, incerc doar sa inteleg pe deplin situatia, fara a face speculatii absurde/inutile si pt a va oferi din experineta si stiinta mea ceea ce pot.
Imi cer scuze pt indicretii sau alte situatii jenante daca am creat asa ceva.
cu stima
cassy
cassy a scris:


Punctul 4: iar cer lamuriri...cum ar putea o instanta necompetenta teritorial sa ceara adresa catre Ministerul Justitiei sa .../etc ? In ce temei legal?
Imi cer scuze, incerc doar sa inteleg pe deplin situatia, fara a face speculatii absurde/inutile si pt a va oferi din experineta si stiinta mea ceea ce pot.
Imi cer scuze pt indicretii sau alte situatii jenante daca am creat asa ceva.
cu stima
cassy


Instanta a cerut la Ministerul Justitiei lamuriri dar nu am prea inteles ce deoarece am fost extrem de vocal si apoi instanta a hotarat cu ministerul.Adica ea se pronunta si eu tot explicam...in timp ce se pronunta...

Pe portal nu apare nimic cu privire la exceptie dar apare cred eu in incheierea de sedinta...care nu este redactata in acest moment.Adica trebuie sa ajung la dosar.


Este vorba de acordul conform art.8 din Regulamentul nr.1259/2010 al Consiliului Europei privind legea aplicabilă divorţului.

V-am indicat mai sus, in postarea precedenta un link si il postez din nou ca sa vedeti mai clar situatia detaliata.Eu am expus pe scurt...

Link:

www.avocatnet.ro/content/for...



Cat priveste referirea dvs. la cauza CEDO este vorba de fondul cauzei din cate inteleg ceea ce inseamna ca nu se contrazice de CEDO ceea ce sustineam cu privire la exceptie.
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Exista sau nu autoritate de lucru judecat in cazul exceptiei necompetentei teritoriale a instantelor romane daca apar elemente noi in procesul ulteriod? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Spre exemplu, instanta romana se declara necompetenta teritorial pentru un motiv precis determinat. Ulterior, dupa ce instanta romana pronunta aceasta ... (vezi toată discuția)
Procedura civila: necompetenta materiala sau cerere de amanare pt. aparare smeagull smeagull Buna ziua, Sunt parat intr-un dosar inaintat de reclamant la instanta necompetenta material. La primul termen, vreau sa cer amanare pentru pregatirea ... (vezi toată discuția)
Proces de divort mihaela49b mihaela49b Buna ziua. Eu sunt plecata in strainatate. Anul acesta in februarie cand am fost i tara am deschis proces de divort si am imputernicit avocatul sa ma ... (vezi toată discuția)