buna ziua,problema mea sta in urmatorul fel..am 32 de ani si am fost casatorit in anul 2009 pana in 2010..in urma acestei casatorii am si o fetita care acum are 5 anisori...casatoria a fost facuta in italia deoarece eu eici lucrez de foarte mult timp doar ca mamei nu ia placut sa stea in italia drept care statea mai mult prin romania impreuna cu copilul.neintelegerile dintre noi doi au dus la divort care a fost infaptuit de comun acord..eu am facut o declaratie scrisa cum sunt deacord cu pensia alimentara,cu divortul,deoarece serviciul nu imi permitea sa merg in romania cum vreau eu...din momentul in care ea nu m-ai statea cu mine eu am ineput sa platesc pensie la fata pana in ziua de azi,chiar mai mult decat prevede in actul de divort plus tot ce trebuie la un copil de la jucarii pana la haine.ea sustine ca ma decazut din drepturile parintesti si ca fata nu ma lasa sa o iau cu mine nici macar pentru o zi,o pot vedea decat acasa la aceasta...acum problema mea...nu am incetat nici macar o luna sa nui platesc pensia,chiar si ce i dau peste i dau incontinuare,problema ca acum vrea sa plece in america cu copilul...la un american cunoscut pe internet,daca sunt decazut desi nu vad pe ce modtiv sa putut face asta ea sustina ca poate pleca fara acordul meu.iar eu nu ma pot increde sa imi las copilul pe mana unei persoane cunoscute pe internet...va multumesc mult
Din ce spuneti dumneavoastra nu vad motive temeinice sa va decada din drepturile parintesti.
Problema este daca custodia minorei a fost stabilita sub imperiul Noului Cod civil sau al vechiului Cod Civil. Vechiul Cod civil prevedea custodia unica ca regula, asta inseamna ca poate parasi tara cu minora daca are custodie exclusiva, insa custodia exclusiva nu este tot una cu decaderea din drepturile parintesti.
Noul Cod civil, prevede regula custodiei commune indiferent la cine va locui copilul.
Trebuie verificat daca sunteti sau nu decazut din drepturile parintesti, printr-o sensinta judecatoreasca. Verificarea se face destul de simplu pe portal.just.ro.
Puteti solicita oricand prin intermediul instantei de judecata stabilirea unui program de vizita. De asemenea puteti solicita oricand repunerea in drepturile parintesti daca ati fost decazut.
Acum am cerut o copie al actului de divort,tot ce i-mi doresc este sa nu plece la acel individ deoarece sigur nu m-ai vad copilul si cand vin acasa sa ma pot bucura de acest copil sa ma pot plimba cu acest copil,sa i ofer cu mana mea un cadou nu doar pensie alimentara si cadouri prin posta
poate asa intelegeti:
- decaderea din drepturi nu se face prin actul de divort si, in plus, nu cred ca ati fi putut fi decazut din drepturi si sa nu stiti
- deschideti actiune pentru autoritate parinteasca in comun - acest lucru nu o va impiedica pe mama copilului sa plece impreuna cu copilul respectiv in ce tara doreste ea, insa veti stii unde a plecat
- in aceeasi actiune cereti stabilirea unui program de relatii personale cu copilul (inteleg ca nu aveti - nu prea inteleg cum v-ati desfasurat legaturile cu copila in ultimii 4 ani) insa cereti unul pe care sa-l puteti pune in practica pentru ca altfel (daca cereti spre ex 2 we pe luna, dar mergeti sa vedeti copila 1 data la 3 luni) mai bine o lasati asa
- daca tot insistati ca nu vreti sa plece copila cu mama in nu stiu ce capat de glob (desi plecatul in America cu un copil nu e ca plecatul in Grecia la mare) puneti-va intrebarea daca sunteti dispus sa cresteti dvs copilul si daca puteti sa-i acordati atentia si conditiile necesare
In ultimi ani ori de cate ori am fost in tara am trecut sa imi vad copilul dar nu am putut sa il iau la mine pt ca nu mil da...da sunt in masura sa il cresc deoarece am un venit bun 1800 de euro fata de ea care nu a muncit niciodata...dar nu este problema ca ar pleca...problema este ca un cetatean american cu capul pe umeri nu ar veni pana in romania pt o femeie,in america e plin de femei cred eu...dumneavoastra ati lasa in asa conditii copilul pe mana unui necunoscut..un barbat cunoscut online?oricare e parinte dintre voi nu cred...