avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

In Legea pensiilor, la art.92,se regasesc urmatoarele:"sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie".
Tatal meu a decedat in luna mai 2014 si avea pensie in cuantum de 1400 lei;
Mama este pensionata pentru limita de varsta si are o pensie de 900 lei;
Au fost casatoriti pana la data decesului tatalui meu(47 ani)
Va rog sa ma ajutati in a intelege ce inseamna "cea mai avantajoasa pensie".La prima vedere, am inteles ca sotul supravietuitor poate opta pentru pensia de 1400 lei, dar tind sa cred ca este vorba de alegerea intre pensia proprie a mamei(900 lei) si jumatate din pensia tatalui meu(700 lei);atunci, in mod clar, "cea mai avantajoasa pensie" este cea a mamei.Care este intelesul real al textului din lege?Va mutumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:18, 15 Octombrie 2014
Sa ramina la pensia dumneaei.
1. Cuantumul pensiei de urmas este de 50% din punctajul mediu anual realizat de sotul decedat.

2. - Uitati-va pe ultimul cupon de pensie al tatalui decedat si vedeti ce punctaj are inscris acolo (jos, in stanga).
- Impartiti acest punctaj la 2 si rezultatul (cu 5 cifre dupa virgula) il inmultiti cu 790,70 (valoarea unui punct de pensie)

3. Daca valoarea rezultata este mai mare decat pensia mamei atunci mama opteaza pentru aceasta pensie, daca este mai mica atunci sa ramana cu pensia proprie.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas perianumarieta perianumarieta Buna ziua,tatal meu a murit acum 14 ani,mama are pensie mica ,nu mi aduc aminte cat,i s a zis ca nu are dreptul la pensie de urmas,de pe urma sotului,e ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas alecsandru.andrei.constantin alecsandru.andrei.constantin Am câteva nelămuriri legate de pensia de urmaș acordată soțului supraviețuitor. Am beneficiat de pensie de urmaș ca unic fiu al tatălui decedat ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa decesul unuia dintre soti Adriana68 Adriana68 Avand in vedere ca sunt multe pareri in jurul meu, legate de pensia sotului ramas in viata , va intreb urmatoarele : Daca mama are pensia de 900 ron iar tata, ... (vezi toată discuția)