avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu paternitate

Sotia unui salariat este insarcinata ... aproape sa nasca dar nu a muncit nicaieri, deci nu a cotizat , poate el sa ia concediu de paternitate si daca da.... cand tre' sa anunte firma ?
Mentionez ca respectivului ii este frica sa anunte patronul deoarece banuieste ca l-ar da afara .
Ma intereseaza care este procedura legala sa-l pot sfatui bine .

Multumesc
Cel mai recent răspuns: orca , utilizator 10:19, 4 Iulie 2007
Stiu ca se poate sigur.Insa nu stiu exact procedura.Oricum trebuie sa faca o cerere scrisa catre angajator ,insa nu stiu daca cu caracter informativ sau trebuie aprobata.Luni iti dau un raspuns sigur.
cerere de suspendare CIM si completeaza anexa 39 si declaratiile pe proprie raspundere
Trebuie sa faci cerere de suspendare CIM cfm lg19/2000 catre angajator cu data de la care vrei sa intri in concediu de paternitate.Anexezi: copie certificat nastere copil; declaratie proprie raspundere a sotiei cfm prev lg 19/2000; si trebuie sa ai stagiu de cotizare min 10 luni.Dosarul cu actele mentionate sus ramane la angajator, iar cu data spcificata in cerere intri la plata cu 85% din salariul mediu pe economie.
Concediul de paternitate nu este tot una cu concediul de ingrijire copil
Concediul paternal este reglementat de Lg.210/1999 si este cu totul altceva decat cel de ingrijire al copilului pana la varsta de 2 ani.
Art. 1. - Titularul dreptului la concediu paternal, prevăzut la art. 1 alin. (2) din lege, cu durata de 5 zile lucrătoare, este tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacă copilul este născut din căsătorie, din afara căsătoriei sau este adoptat de titularul dreptului.
Art. 2. - Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.
Art. 3. - (1) Concediul paternal se acordă numai dacă titularul acestui drept are calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare şi de finanţare a unităţii în care el îşi desfăşoară activitatea.
(2) Prin unitate, în sensul prevederilor alin. (1), se înţelege persoana juridică sau fizică, după caz, în beneficiul căreia prestează activitate salariatul asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
Art. 4. - (1) Indemnizaţia pentru concediul paternal plătit, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile şi adaosurile la salariul de bază.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi se include în veniturile impozabile ale salariatului.

..................................
Art. 6. - (1) Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu încă 10 zile lucrătoare, dacă a obţinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condiţiile alin. (1) se acordă numai o singură dată, indiferent de numărul copiilor titularului.
Art. 7. - (1) Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noţiuni elementare teoretice şi practice necesare în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut.


Alte discuții în legătură

Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tatici la nasterea copilului bikebike bikebike la cate zile libere are dreptul un tatic dupa nasterea copilului?sunt platite? mentionez ca este angajat la buget,si anume in MAI (vezi toată discuția)
Zile libere la nasterea copilului brebanmarius brebanmarius Buna ziua, Sunt salariat si vreau sa stiu daca la nasterea celui de al doilea copil beneficiez sau nu de cele 10 zile libere,in urma cursului de ... (vezi toată discuția)