avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Leasing auto
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Leasing auto

buna ziua
am un leasing auto incepand din luna 9.2014 in valoare de 196055 lei pe o periaoda de 36 luni.Masina este folosita de administratorul firmei.
va rog frumos sa mi spune ti cum inregistrez amortizarea stiind ca este deductibil 1500 lei cum trebuie sa procedez.
tva-ul aferent platilor ulterioare (rata,taxa administrare,etc) este deductibil 50% ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 10:45, 27 Noiembrie 2014
va rog frumos sa mi spune ti cum inregistrez amortizarea stiind ca este deductibil 1500 lei cum trebuie sa procedez.


Creati analitic la 6811 sau tineti cont la calcul impozit pe profit de partea nedeductibila


tva-ul aferent platilor ulterioare (rata,taxa administrare,etc) este deductibil 50% ?


Daca nu folositi acest auto conform art 21 + pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal, atunci da, se deduce doar 50%.

Cod fiscal:

ART. 21 Cheltuieli

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
t) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situaţiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi;

5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Cheltuielile care intră sub incidenţa acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Norme:

49^2. În sensul prevederilor art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii şi expresiile utilizate, condiţiile în care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitării fiscale, se consideră a fi utilizate exclusiv în scopul activităţii economice sunt cele prevăzute la pct. 45^1 din normele metodologice date în aplicarea art. 145^1 din Codul fiscal din titlul VI "Taxa pe valoarea adăugată".

Justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilităţii integrale la calculul profitului impozabil, se efectuează pe baza documentelor justificative şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferenţele de curs valutar etc.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică şi asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată.

Exemplul 1. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice

- cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile - 2.000 lei,

- partea de TVA nedeductibilă - 240 lei,

- baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile

2.240 lei (2.000 + 240)

- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţiile

2.240 x 50% = 1.120 lei

Exemplul 2. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice

- cheltuieli privind combustibilii - 1.000 lei

- partea de TVA nedeductibilă - 120 lei

- baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilii 1.120 lei (1.000 + 120)

- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor privind combustibilii

1.120 x 50% = 560 lei.
multumesc mult pt raspuns vreau sa va mai intreb,amortizarea o fac pe 4 ani cat se incadreaza la cod clasa sau pe 3 ani cat este leasingul
Daca imi permiteti cateva precizari:
1. Perioada de amortizare o stabiliti conform Nomenclatorului duratelor de viata a mijloacelor fixe. Singura corelatie ilogica si contestabila de catre fisc (si de bunul simt) este aceea in care leasing-ul de ex. este pe 5 ani iar amortizarea pe 4. In rest, orice alta varianta este posibila, atat timp cat duratele minime/maxime de amortizare se incadreaza in cele din Nomenclator.
2. Intr-adevar, valoarea este clar peste cea maxim admisa la deductibilitate, respectiv 1500 lei/luna, dar nu va interzice nimeni sa amortizati respectiva imobilizare pe perioada maxima (6 ani in acest caz) astfel incat sa beneficiati de cat mai multa cheltuiala deductibila din valoarea de 196.000.
3. Conform www.smartbizconsultig.ro, atentie si la cei 50% nedeductibili, intrucat acesti 50% se asimileaza dividendelor si ar trebui impozitati cu impozitul pe dividende si chiar contributia la sanatate (5.5%). Mai multe informatii gasiti la: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuiala cu itp la masina pe firma NNorbert NNorbert Buna ziua Avem o masina pe firma la care deduc 50% din combustibil, intrebarea mea ar fi cum se contabilizeaza daca s-a facut ITP-ul pentru masina ... (vezi toată discuția)
Procent deducere tva ??? gabicraiu gabicraiu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Prin OG 24/07.06.2012 s-a modificat parte din art.21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal. Cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuieli la un srl ContSters262944 ContSters262944 Buna ziua Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns, de curand sunt administratorului unui SRL, si as dori sa stiu daca cheltuielile cu naveta ... (vezi toată discuția)