avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Interpretare hotarare judecatoreasca de condamnare- ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Interpretare hotarare judecatoreasca de condamnare- comunicare hotarare

Va rog sa-mi explicati cum se ''traduce'',aceasta hotarare,de la instanta pe FOND. "Ora estimata: 09:00
Complet: P5 COMPLET CONTINUITATE
Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: HOTĂRÂRE....06.2014 În baza art. 337 C.pen. cu aplicarea art. 5 C.pen., stabileşte inculpatului F.R. pedeapsa de 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de refuz de a se supune prelevării de mostre biologice. În baza art. 83 C.pen. amână aplicarea pedepsei stabilite, de 1 an închisoare, faţă de inculpatul F.R. În baza art. 84 C.pen. stabileşte inculpatului F.R., cu datele de mai sus, termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În baza art. 84 alin. 2 C.pen. rap. la art. 85 alin. 1 şi 2 C.pen., stabileşte în sarcina inculpatului F.R., pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, respectarea următoarelor măsuri şi îndeplinirea următoarelor obligaţii: - Să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă T...., la datele fixate de acesta; - Să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - Să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; - Să comunice schimbarea locului de muncă; - Să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; - Să nu conducă nicio categorie de autovehicule. Atrage atenţia inculpatului F.R. asupra disp. art. 88 C.pen.privind cazurile de revocare a amânării aplicării pedepsei stabilite prin prezenta. În baza art. 272 C.pr.pen., onorariul avocatului din oficiu, B.M., în cuantum de 200 lei potrivit Delegaţiei seria AV nr. ...., va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul de avocaţi .... În baza art. 274 C.pr.pen., obligă inculpatul F.R. la plata cheltuielilor judiciare către stat, în sumă de 400 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei, potrivit disp. art. 410 C.pr.pen.
Document: Hotarâre... .06.2014". "Cazul" s-a petrecut in vara lui 2013. A declarat apel Parchetul apoi si eu,la inceputul lunii iulie. Am solicitat motivarea hotararrii,cand am declarat apelul,ptr.al motiva strict la subiect, dar inca nu am primit-o,desi au trecut 125 de zile de la pronuntarea hotararii...! Dar nici apelului nu i s-a fixat o data...inca...! V-am rugat sa-mi spuneti cum se interpreteaza ptr.ca am vorbit cu un politist de la rutiera si mi-a spus ca daca ramane definitiva hotararea asa,pot sa merg la I.P.J.-ul pe raza caruia s-a intamlat incidentul,sa fac o cerere si imi va da permisul,deorece au trecut 90zile(a trecut un An si 3luni pana acum...! ) de cand s-a intamplat acel incident. Eu nu stiu ce sa cred,ptr.ca e prevazuta si pedeapsa complementara,de a nu conduce nici un fel de autovehicul pe toata perioada de incercare de 2ani. Intra cumva sub incidenta art.90 al.1 din N.C.P-Efectele amanarii aplicarii pedepsei. "...si nu este supusa niciunei decaderi,interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarsita..." ??? Mentionez ca nu au fost pagube sau victime fata de terti de nici un fel si nici nu am mai avut vreodata "probleme"de niciun fel cu legea penala si nici Permisul suspendat vreodata,in 24 de ani de cand am condus ptr.vreo contraventie la legea circulatiei. Ultima amenda,amplatit-o in anul 2008(Radar intre 20-30km/h.peste limita admisa). Sunt sofer profesionist,asa ca orice om...,isi da seama cat de "placuta"e aceasta situatie,in care ma aflu,nelucrand de atata timp. Nu vreau sa supar pe nimeni,dar un asemenea caz in Germania se rezolva in maxim 48 de ore,din momentul consumarii incidentului. Cu atat mai mult cu cat omul depinde de carnet,familia lui la fel si mai e si la prima abatere. Nici pana atunci si nici de atunci pana in prezent nu am mai avut vreo problema cu legile Statului Roman,de niciun fel !!! Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: FratilaMarius , utilizator 17:53, 15 Octombrie 2014
In traducere libera inseamna ca inculpatul F.R. a fost condamnat la 1 an de inchisoare, pedeapsa aplicata fiind amanata, stabilindu-se in sarcina acestuia o serie de obligatii, dintre cele enumerate si care trebuie respectate intocmai pe durata termenului de supraveghere de 2 ani. Totodata, inculpatul urmeaza sa plateasca cei 400 lei, cheltuieli de judecata si sa depuna chitanta in original la dosar. Asadar, va ramane in continuare in libertate, atata timp cat isi indeplineste obligatiile impuse.

De mentionat ca hotararile penale nu se comunica. De asemenea, pana la solutionarea apelului, nu puteti conduce; daca se mentine hotararea primei instante, nu veti putea conduce nici ulterior, pe perioada mentionata in hotarare. Termenul de judecata al apelului este stabilit in functie de mai multi factori.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Din cate vad hotararea dvs. este pronuntata in luna iunie 2014, deci dupa intrarea in vigoare a noului cod de procedura penala.
Una din " noutatile" noului cod de procedura penala este ca hotararile penale se comunica.
Potrivit disp. art 407 al.1 hotararile penale se comunica in intregime dupa redactare.
De asemenea , potrivit disp. art 406 al.1 din acelasi cod hotararile penale se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare.
Este evident ca atata vreme cat instanta de fond nu a motivat hotararea pronuntata, dosarul nu poate fi inaintat instantei de apel.
Formulati cerere pentru urgentarea redactarii hotararii intemeiata pe disp.art 406 al.1 din n.cod.de proc.pen., respectiv ca de la data pronuntarii au trecut au trecut 4 luni , astfel ca termenul prevazut de lege a fost depasit cu mult .
Art. 407
Comunicarea hotărârii
(1) După pronunţare, o copie a minutei hotărârii se comunică procurorului, părţilor, persoanei vătămate şi, în cazul în care inculpatul este arestat, administraţiei locului de deţinere, în vederea exercitării căii de atac. În cazul în care inculpatul nu înţelege limba română, o copie a minutei hotărârii se comunică într-o limbă pe care o înţelege. După redactarea hotărârii, acestora li se comunică hotărârea în întregul său.
(2) În cazul în care instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, hotărârea se comunică serviciului de probaţiune şi, după caz, organului sau autorităţii competente să verifice respectarea obligaţiilor dispuse de instanţă.
............................................
Art. 406
Redactarea şi semnarea hotărârii
(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.
.............................................


Da,am inteles,numai ca: 1.) Eu astept motivarea la hotarare. Nici aceea nu se comunica? Pedeapsa dupa Noul cod penal este de la 1la 5 ani si ma incadram foarte bine si la Renuntarea aplicarii pedepsei.Mai ales ca nu am mai avut "confruntari" cu legea penala,niciodata pana acum si nu au fost pagube sau victime de nici un fel. Pe codul vechi era de la 2 la 7 ani,iar Amanarea aplicarii pedepsei este posibila daca ,pedeapsa ptr.infractiunea savarsita este de la 2 la7ani. 2.) Stau si ma gandesc care or fi acei factori dupa care se stabileste termenul de judecata al apelului? Asa poate trece timp indelungat...! Nu se tine cont de cat a stat un om in asemenea situatie,nu se scade din perioada condamnarii. In Constitutia Ro.art.43.dar si in C.E.D.O. art.6 se specifica clar ca nu i se poate interzice dreptul la munca unei pers. fara o prealabila hotarare jud.in acest sens si nici meseria care si-a ales-o.tot in aceeasi conditii. Macar de se tinea cont de acel timp pierdut,ptr.ca in speta de fata o pers. in aceeasi cauza "executa" dublu,triplu sau mai mult...,o pedeapsa...!!! Cine-ti da timpul pierdut inapoi...?!? Din punctul meu de vedere acest gen de lege sau,poate interpretarea ei,incalca in mod flagrant ambele Constitutii...! Chiar daca un om a gresit si il pedepsesti conform legilor in vigoare,bune sau rele,cum or fi ele,tu ca Legiuitor ce vrei? Sa-l corectezi,sa-l aduci pe calea cea buna sau sa-l distrugi atat pe el cat si familia lui,daca o are? Da,se poate spune ca trebuia sa se gandeasca inainte de a gresi,e adevarat,dar a gresi e omeneste binenteles ,depinde de gravitatea greselii,dar nici sa-ti bati joc de el...! Oricum va multumesc,o seara placuta sa aveti.

Va multumesc mult pentru raspuns. Am facut cerere scrisa,am trimis-o,dar nimic...! Am si sunat la tel. (Locuiesc la o distanta de cca 700 km. de locul unde s-a intamplat) si mi s-a spus ca sa astept,sa am rabdare...!!!

Editat de moderator simonette12 motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce vrea sa insemne? complet: cp-f 1 tip solutie: amânarea aplicării ... zaytsev443 zaytsev443 Ce vrea sa insemne? Complet: CP-F 1 Tip solutie: Amânarea aplicării pedepsei Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. (1), (4), (10) C.pr.pen. ... (vezi toată discuția)
In legatura cu o raspuns.ramane permisul? Augustin291986 Augustin291986 Ce inseamna acest raspuns la proces?multumescSolutia pe scurt: În baza art. 396 alin. (4) C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. (10) C.pr.pen., art. 83 C. ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă un spor de o treime Am doua dosare penale pentru conducere fără permis art 335 si la ultimul am luat pedeapsa cea mai grea si un spor de o o treime deci? Deci acum cand imi ... (vezi toată discuția)