avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Amenda rovinieta pe o firma radiata
Discuție deschisă în Executare silită

Amenda rovinieta pe o firma radiata

Buna ziua,

Am urmatorul caz:

In ianuarie 2013 societatea in care eram administrator a vandut un automobil catre o persoana fizica. Dupa vanzare, s-a efectuat si schimbarea proprietarului la primarie (directia taxe si impozite cred). In mai 2014 am radiat societatea.

In septembrie 2014, am primit acasa un proces verbal de contraventie, actualul proprietar fiind prins circuland fara rovinieta. Nu stiu daca este chiar cel caruia i-am vandut eu masina sau poate un alt cumparator, cert este ca niciunul nu a trecut la inmatricularea masinii pe numele sau.

Ce ma sfatuiti sa fac? Nu mai pot fi executat silit de catre CNADR, nu?

Multumesc
smeagull a scris:

Pe fondul problemei, constatarea contraventiei si aplicarea respectivei amenzi nu sunt prescrise.
Datele concrete sunt:
Data contraventiei (cand masina a fost depistata in trafic) - 1.07.2014
Data constatarii contraventiei (cand agentul constatator a verificat poza contra vanzarilor de rovinieta si a stabilit contraventia) - 22.09.2014
Data comunicarii contraventiei catre "mort" - 13.10.2014.

Nu s-a incalcat prevederea legala "Procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de 30 de zile de la data constatarii contraventiei" (nota bene, nu de la data savarsirii). Deoarece contraventie s-a constatat la 22.09.2014 prin intocmirea PV, iar comunicarea d ela 13.10.2014 este in termen.



Cu scuzele de rigoare, insa interpretarea dvs este complet eronata.
Termenul de 30 de zile se calculeaza de la momentul (data) la care autoturismul a fost surprins (de catre camerele video) circuland fara a detine rovinieta valabila .
In sprijininul afirmatiei mele va rog cititi prevederile art. 14 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 (actualizata) :
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

precum si speta de aici :[ link extern ] .

Notiunea de "aplicare a sanciunii" nu trebuie inteleasa ca fiind momentul in care un angajat
CNADNR a vizualizat inregistrarea, ci momentul cand autoturismul a fost surprins (de catre camerele video) circuland fara a detine rovinieta valabila ... adica data savarsirii contraventiei.

Avand în vedere că termenul de prescriptie al executării sanctiunilor principale (termen de 1 lună) se calculează pe luni conform art. 181 alin. 3 din Noul Codul de Procedură Civilă, împlinindu-se în ziua corespunzătoare zilei de plecare (1.08.2014), iar procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost comunicat petentei abia la data de 13.10.2014, in cazul contestatiei instanţa urma sa admita exceptia prescrierii executarii sanctiunii principale în baza procesului-verbal contestat.

Multumesc.
ArcadieAldea a scris:


In septembrie 2014, am primit acasa un proces verbal de contraventie, actualul proprietar fiind prins circuland fara rovinieta. Nu stiu daca este chiar cel caruia i-am vandut eu masina sau poate un alt cumparator, cert este ca niciunul nu a trecut la inmatricularea masinii pe numele sau.



Vad ca sunteti nelinistit doar de perspectiva platii unei amenzi catre CNADR. Nu va nelinisteste deloc faptul ca cineva, despre care nu stiti nimic, foloseste un automobil, inmatriculat pe numele dvs., pe care la instrainare, nu numai ca nu l-ati radiat dar chiar ati incredintat certificatul de inmatriculare al dvs. noului proprietar. Acum imaginati-va automobilul dvs. surprins cu o incarcactura, va las pe dvs. sa decideti cu ce... Sau facand un accident mortal.
Societatea aceea a dvs. radiata, daca a avut un pix in inventar, cine l-a luat la radiere? Cine este beneficiarul pasivului ramas? Nu sunt specialist in astfel de cazuri dar bunul simt imi spune ca o firma nu poate pur si simplu sa fie abandonata. Ori cel care a "mostenit-o", poate fi chemat sa satisfaca o datorie a acesteia facuta anterior radierii.
Daca lasati lucrurile fara sa le bagati in seama, cum in bunul obicei romanesc sunteti sfatuit de unii, e treaba dvs. S-ar putea, la limita, sa vi se trasforme amenda neachitata in inchisoare corectionala functie de cuantumul amenzii. Fiindca ne place, nu ne place, chiar daca "toate autoritatile sunt compuse numai din idioti", trebuie totusi respectate. Si daca nu o faci, incet, dar inexorabil, poti pati ceea ce au patit alti "nemuritori", ca Adi si Dan.
Ce as face eu? As merge la politie, mi-as pune cenusa in cap, si le-as cere ajutorul. M-ar amenda dar, din cel moment, intre mine si automobilul in cauza nu mai exista de drept nicio legatura. Pe urma, ca amenda CNADR este sau nu este in termen, etc., as lamuri-o contestand amenda urmand procedura legala, ca numai instanta poate constata prescrierea, altfel cel de la fisc te executa.
Imi pare rau dar gresiti. Termenul de o luna , de prescriptie a executarii amenzii contraventionale curge de la data aplicarii sanctiunii, data care nu este aceeasi totdeauna cu data savarsirii contraventiei. Practica CNADR este urmatoarea: se face poza in data in care s-a circulat fara rovigneta, iar in termen de pana la 6 luni, se verifica inregistrarile video si se aplica sanctiunea. De la data aplicarii sanctiunii- care este data redactarii procesului verbal de contraventie curge termenul de o luna de prescriptie. Daca ar fi asa cum spuneti d-voastra, TOATA amenzile CNADR sunt prescrise. Nu uitati ca este si termenul de 6 luni in care trebuie aplicata sanctiunea.
ArcadieAldea a scris:

Daca nu este de acord, pot oricand sa radiez masina de la Politie, nu? In acest caz el ar conduce o masina neinmatriculata?


@ArcadieAldea
Din pacate nu pot sa va raspund la problema radierii, pentru ca nu am nici experienta si nic rabdarea / timp sa ma documentez. La o vedere superficiala si dupa ce am cautat subiecte similare in formu, nu cred ca puteti radia fara cumparator la serviciul inmatriculari. Situatia este delicata si pentru ca nu aveti contract (ci numai factura).
Toate spetele similare pe care le-am putut gasi indica necesitatea unei actiuni in instanta pentru radiere.
In cazul unei actiuni in instanta, tocmai inexitenta firmei care va ajuta in povestea cu amenda, are sa fie un ... spor de complicatie.
Oricum, primul loc unde ar trebui sa verificati este la serviciul inmatriculari (sa mentionati ca firma nu mai exista, ca nu aveti decat factura si ca posibil ca masina sa fie la al doilea / al treilea proprietar).
Cele mai relevante informatii le-am gasit in aceste subiecte mai vechi, numai ca tocmai din pricina vechimii, e posibil ca unele legi nu mai sunt de actualitate.
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...

@cristi111us: diferenta intre speta indicata de dvs. si cele cu rovinieta este aceea ca in speta indicata de dvs. data constatarii (adica data la care agentul l-a gasit pe respectivul in trafic incalcand nu stiu ce si i-a dat amenda printr-un pv intocmit atunci) coincide cu data savarsirii faptei, prin natura lucrurilor.
In fine, ma feresc teribil sa va contrazic, n-am energie pentru polemici, deci sa fie cum ziceti dvs.
nu numai ca nu l-ati radiat

Nu avea aceasta obligatie si nu are de ce sa isi puna cenusa in cap.. omul a vandut legal cu factura, a radiat din evidenta masina, nu mai e proprietar.. sanatate.
Firma nu mai exista, nu mai are calitate de a contesta.
Art. 251
(1) Persoanele juridice supuse inregistrarii inceteaza la data radierii din registrele in care au fost inscrise.

N-as misca un deget.. cadn o veni ceva pe numele persoanei fizice.. atunci poate si are interes sa conteste.

Alte discuții în legătură

Amenda rovigneta pentru firma radiata Diana P Diana P Buna ziua, Am detinut o societate de transport, care acum este inchisa si radiata. Acum o saptamana am primit de la cnadr o amenda pentru rovigneta din ... (vezi toată discuția)
Amenzi intarziate rovinete iuliansarariu iuliansarariu buna ziua ma numesc iulian si am o problema referitor la amenzi roviniete ,eu lucrez in strainatate la intoarcere in romania dupa o perioada mai lunga miau ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta - termene de prescriptie cafea1 cafea1 Dragi colegi, in cursul acestui an am condus timp de cca 6 luni afra sa am rovinieta. Nu am verificat data expirarii acesteia iar acum imi vin procesele ... (vezi toată discuția)