avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmiterea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmiterea dreptului de proprietate

Parintii mei au cumparat un apartament in octombrie 2007. Vor sa transmita dreptul de proprietate a acestui imobil unei surori, cu clauza de intretinere. Eu sunt de acord dar, consider ca ar fi mai bine pentru sora mea daca actul de vanzare-cumparare s-ar incheia fara aceasta clauza. Parintii au varsta de peste 65 de ani si mai au o proprietate (locuinta) la tara. Ce acte sunt necesare si ce impozit se plateste in acest caz? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nicole71 , utilizator 08:35, 27 Mai 2009
actul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere poate fi atacat . iar daca sora dvs nu-si indeplineste obligatia de intretinere vis-a-vis de parintii dvs , ei pot revoca acest contract pt nerespectarea clauzelor contractuale .
probabil ca parintii doresc sa se asigure ca nu vor trezi ca sa ma exprim astfel, in strada la un moment dat :((

as recomanda mai degraba ca sora sa incheie un contract cu clauza de uzufruct in favoarea parintilor .
acte: documentul de proprietate al imobilului, extras de carte funciara , cartile de identitate ale partilor , cadastru , taxe notariale .
Multumesc! Despre acel impozit care se plateste pentru acest fel de tranzactii ce imi puteti spune? In acest caz este vorba despre 2% sau 3% din valoare la care se vinde, avand in vedere faptul ca apartamentul a fost achizitionat in anul 2007?
Impozitul este de 3% din valoarea declarata de parti a pretului (avand in vedere ca intre vanzator si cumparator exista relatii de rudenie; deci impozitul nu se va plati la valoarea de expertiza, ci la pretul declarat, care cred ca va fi mult mai mic).
Sora trebuie sa se gandeasca daca este bine sa incheie o vanzare cu clauza de uzufruct, deoarece cu privire la acest contract, in cazul de speta, exista o prezuntie legala de "donatie".
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie apartament cu clauza de uzufruct dixiee dixiee Buna ziua, As dori sa donez apartamentul meu de 2 camere catre fiul meu major cu mentiunea ca [b]el sau eu [/b]sa nu putem instraina apartamentul fara acordul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil cu plata in rate fm_2511 fm_2511 Parintii mei detin in proprietate un teren+casa de locuit, au doi copii (eu+sora mea). Impreuna cu parintii am stabilit o « impartire » a ... (vezi toată discuția)
Acte de vinzare cu clauza? roxana10 roxana10 Buna ziua ma numesc Roxana locuiesc cu parintii intr-un apartament cu 2 camere sunt necasatorita Parintii doresc sa imi fac act de vinzare cumparare pe ... (vezi toată discuția)