avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident de circulatie, dauna totala.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident de circulatie, dauna totala.

Acum ceva timp am tamponat din spate o masina...un el si o ea in varsta de 60 de ani. A fost chemata ambulanta si politia, am mers impreuna la spital ptr analize si declaratii. Ea a avut 3 zile de ingrijiri medicale, amandoi au declarat ca nu depun plangere penala, dar au pretentii civile. Au primit dauna totala si masina le-a fost evaluata la 3000 de lei de catre asigurator. Nu sunt multumiti de suma pe motiv ca au avut cheltuieli mari in lipsa masinii si mi-au cerut in plus 2500 de lei. Le-am spus ca nu am, mi-au cerut sa le repar masina cu suma oferita de asigurare, le-am spus din nou ca nu pot, iar acum m-au amenintat cu instanta. As dori sa stiu ce ar trebui sa fac in cazul asta, daca au dreptul sa ma dea in judecata si ce sanse au sa castige. Mentionez ca permisul mi-a fost retinut si l-am recuperat ulterior, nu am primit amenda si nu s-a intocmit proces verbal, iar ea tine mereu sa-mi aminteasca ca si-a facut analize si RMN ptr posibile probleme la coloana.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 14:50, 17 Octombrie 2014
Sa va prezintele dovezi in acest sens(actele medicale emise) si apoi actionati dvs...
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2014
ContSters331312, utilizator
Astept un raspuns concret, nu o oferta in privat sau un raspuns evaziv, dar va multumesc oricum domnule vikyab.
Aviind in vedere faptul ca sunteți vinovat de producerea accidentului, pot sa intenteze acțiune in instanța. Ptr ca aveti RCA-ul valabil, asiguratorul este cel care preia riscul asigurat si suporta toate cheltuielile, atât materiale cat si morale, daca au pretenții.
Art. 1. — (1) În conformitate cu prevederile art. 49 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare, asigurătorii care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă a vehiculelor pe teritoriul României acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse prin accidente de vehicule, de care asigurații răspund delictual față de terțe persoane. Nu intră sub incidența asigurării răspunderea decurgând din executarea unui contract de transport de bunuri efectuat cu titlu oneros.
(2) Contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule acoperă răspunderea civilă delictuală a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei terțe părți prin intermediul vehiculului.
(3) Condițiile contractuale pentru asigurarea obligatorie RCA sunt reglementate de prevederile Legii nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, și de prezentele norme.


Riscurile acoperite și excluderile
Art. 26. — (1) Asigurătorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

Stabilirea despăgubirilor

CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 43. — Despăgubirile se stabilesc în conformitate cu art. 54 din Legea nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, în baza poliței RCA, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, pe baza elementelor cuprinse în formularul
„Constatare amiabilă de accident” ori pe baza actelor eliberate de persoanele care au competențe să constate accidentele de vehicule, pe baza înștiințării sau a procesului-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător, precum și a oricăror mijloace de probă, ori prin hotărâre judecătorească.
Art. 44. — Stabilirea despăgubirilor se poate face în cazurile în care, din documentele existente în dosarul de daună — constatare amiabilă de accident, acte eliberate de persoanele care au competențe să constate accidentele de vehicule, înștiințare, procesul-verbal de constatare a pagubelor întocmit de asigurător sau alte mijloace de probă — rezultă răspunderea civilă a proprietarului sau a conducătorului vehiculului asigurat în producerea pagubei, iar persoana păgubită face dovada prejudiciului suferit.
Art. 45. — Despăgubirile se stabilesc prin hotărâre judecătorească, în cazul în care:
1. se formulează pretenții de despăgubiri pentru lipsa de folosință a bunului avariat ori distrus, pentru partea respectivă de despăgubire, cu excepția lipsei de folosință a mijloacelor de transport cu care persoana prejudiciată își realizează obiectul de activitate și pentru care deține licență și autorizare în acest sens, dar numai pentru timpul normat necesar efectuării reparației pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despăgubire aferentă lipsei de folosință se determină luându-se în calcul tarifele pentru transporturi de mărfuri sau de persoane, practicate de păgubit la data producerii pagubei. Sarcina probei aparține păgubitului și se face cu înscrisuri doveditoare;
2. se formulează pretenții de despăgubiri pentru: hârtii de valoare, acte, manuscrise, bijuterii, pietre prețioase, obiecte de artă, obiecte din platină, aur sau argint, mărci poștale, timbre, precum și pentru dispariția sau distrugerea banilor;
3. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului, la cauzele și împrejurările producerii accidentului, precum și la cuantumul prejudiciilor produse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problemecu euroins ContSters115952 ContSters115952 La sfarsitul lunii Septembrie am avut accident de masina iar vinovatul avea asigurare la Euroins . A doua zi am fost la sediul Euroins unde s-a facut ... (vezi toată discuția)
Masina la schimb in cazul asigurarii rca papinni papinni Am citit cu atentie citeva postari referitoare la problemele unor cetateni cu privire la decontarea si executia unor lucrari de catre asiguratori. Indiferent ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca CRISTY40 CRISTY40 In urma cu aproximativ o luna am avut un accident rutier din vina unui alt conducator auto care mi-a dat polita lui de asigurare RCA. Masina mea (Mercedes ... (vezi toată discuția)