avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Valabilitate Certificat atestare fiscala - persoana ...
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Valabilitate Certificat atestare fiscala - persoana juridica

Buna ziua,

Am urmatoarea nelamurire: valabilitatea certificatului fiscal , de pana la 30 zile calendaristice de la eliberare cum se calculeaza? Adica cele 30 zile se numara incepand cu urmatoarea zi sau se ia in calcul si ziua eliberarii?
Concret:
-un certificat eliberat in 20.10, va fi valabil pana in 18.11 sau 19.11 (INCLUSIV in aceasta zi)?
- un un certificat eliberat in 20.11, va fi valabil pana in 19.12 sau 20.12 (INCLUSIV in aceasta zi)?

Trebuie sa stabilesc exact ultima zi de valabilitate a certificatului si nu am gasit nicaieri modul cum se numara ci doar ca este valabil 30 zile de la eliberare.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:32, 21 Octombrie 2014
Cum adica, prevedere legala? Codul de procedura fiscala nu e lege? Adolfina Pop tocmai v-a dat un extras.
Solicitarea mea facea referire la raspusnul primit de freeelis Când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte.
Multumesc,
Art. 68 C.proc.fisc. - Calcularea termenelor
Termenele de orice fel privind exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, precum şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie, dacă legea fiscală nu dispune altfel, se calculează potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

Art. 181 C.proc.civ. - Calculul termenelor
(1) Termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza:
....
2.cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste;
...
stoicamir a scris:

Solicitarea mea facea referire la raspusnul primit de freeelis Când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte.
Multumesc,

Inteleg, dar era scris sub textul Adolfinei POP.

stoicamir a scris:

Multumesc,

Cod proc fiscala:

Art. 68 Calcularea termenelor

Termenele de orice fel privind exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, precum şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie, dacă legea fiscală nu dispune altfel, se calculează potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă.

Codul de procedură civilă

Art. 181. - (1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
1. când termenul se socoteşte pe ore, acesta începe să curgă de la ora zero a zilei următoare;
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
3. când termenul se socoteşte pe săptămâni, luni sau ani, el se împlineşte în ziua corespunzătoare din ultima săptămână ori lună sau din ultimul an. Dacă ultima lună nu are zi corespunzătoare celei în care termenul a început să curgă, termenul se împlineşte în ultima zi a acestei luni.
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de atestare fiscala Crisali Crisali Buna seara! Vin catre dumneavoastra cu doua intrebari cu privire la valabilitatea certificatului de atestare fiscala. Am gasit in variantele vechi ale ... (vezi toată discuția)
Declararea proprietăţii la direcţia de taxe şi impozite locale in 30 de zile lucratore sau calendaristice Lupul_Albastru Lupul_Albastru ART. 461 din Codul Fical spune: 2) În cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o ... (vezi toată discuția)
Calcularea termenului de apel oltul oltul cum se calculeaza termenul de apel? sa ia in calcul ziua pronuntarii si a zecelea zi inclusiv? (vezi toată discuția)