avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am sau nu cota parte dupa decesul unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am sau nu cota parte dupa decesul unui parinte

Mama a decedat acum 10 ani , am ramas 2 frati cu tatal. Doresc sa stiu daca eu detin cota parte din oficiu sau nu a singurului imobil si bun pe care il detin parintii mei. succesiunea dupa deces nu s-a facut , si nu s-a dezbatut nici un act pina in prezent.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 22:20, 20 Octombrie 2014
depinde daca ati acceptat sau nu mostenirea.depinde al cui este imbilul,etc
Teoretic aveti drept de mostenire dupa mama, daca ati acceptat mostenirea (expres sau tacit) in termenul de 6 luni de la deces. Acceptarea tacita este aceea care rezulta din orice act / actiune care arata ca ati inteles sa folositi bunurile ramase.
Imobilul parintilor apartine prezumtiv jumate / jumate mamei si tatalui. Parte mamei se imparte la deces intre sotul supravietuitor si fii, 1/4 din acea jumate catre sot, restul de 3/4 din jumate la toti copii impreuna. 3/4 al copiilor se imparte egal intre ei.
Doresc sa stiu pentru ca la intocmirea unui anume dosar specifica , daca detin sau nu cota parte cu acte sau din oficiu , imi ofera sau iau niste drepturi ... dar cota parte din oficiu ma gandesc nu au cum sa o dovedeasca ca o detin pentru ca pe numele meu platesc impozit la ANAF doar pe masina , imobilul e pe numele tatalui , deci oricat ar cauta in servere si documente nu au cum sa dovedeasca , doar dupa succesiune daca renunt sau nu la partea mea in favoarea tatalui sau fratelui meu atunci nu voi detine cota parte . Am sau nu dreptate , pentru ca la 3 notari am fost si nu au vrut sa imi faca o declaratie cum ca nu as detine cota parte. Pe mine m-ar avantaja faptul de a nu detine cota parte . multumesc de raspunsuri.
E dificil pentru noi sa dam sfaturi cand dvs. nu spuneti clar ce doriti si care este exact situatia.
Printre randuri se intelege ca nu ati vrea cum sa fiti declarat mostenitor, pentru ca vreti sa evitati o executare silita ... Dar despre ce dosar vorbiti, despre ce severe, n-avem de unde visa.
Mai citesc printre randuri ca aveti impresia (falsa) ca "serverele" ar ajuta la ascunderea claitatii de mostenitor.
Notarii au porcedat corect, nu aveti cum sa dati acum la notar declaratie de neacceptare mostenire (est prea tarziu acum) si nici ca nu sunteti mostenitor.
Acceptarea sau neacceptarea se fac intr-un termen de la deces, ce faceti dupa nu mai conteaza.
Daca cei care au de incasat datoria de la dvs. stiu de deces si de bunurile de mostenit, ai pot sa deschida succesiuna in locul dvs.

n-am inteles ce-i cu masina si ce cu casa. dar folosirea masinii care a apartinut defunctei poate valora acceptare tacita a mostenirii.
in cel mai fericit caz, co-mostenitorii dvs. ar putea sa va excluda de la mostenire ca neacceptant daca v-ar da in judecata. si aici creditorul dvs, poate interveni ca sa va indice drept acceptant.

Cota de mostenire nu trebuie dovedita, ea este stabilita de lege ...
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2014
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut notificare ??? GRIG2501 GRIG2501 Buna ziua ! Ii rog pe specialistii forumului sa ma ajute sa clarific urmatoarea situatie: Citeva luni dupa decesul mamei mele (aprilie 2001), mai precis ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme WolfHeart WolfHeart E o situatie mai complicata si as avea nevoie de un raspuns. Tatal meu a murit in urma cu aproximativ 2 luni, lasand in urma lui un apartament cu 2 camere. El ... (vezi toată discuția)