avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie distribuita de Posta Romana in doua transe
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie distribuita de Posta Romana in doua transe

Buna seara,as dori sa stiu daca un factor postal distribuie o pensie oarecare,unui pensionar,in doua transe,ex.200 lei vineri seara si 280 lei a doua zi,sambata dimineata,este o procedura corecta sau nu,incalca vreo lege,sau nu!? Si eventual daca se poate ca acelasi factor postal sa primeasca cuponul unui pensionar dar banii sa trebuiasca sa-i stranga,sa zicem din incasarile de pe facturile electrica,facturi pe care s-ar putea sa le incaseze in decurs de 10 zile,timp in care pensionarul tot asteapta.si asteapta da de se vor strange atatia bani ca sa ii fie platita pensia!? Este o situatie reala,pe care am semnalat-o conducerii Postei Romane , Casei Judetene de Pensii si Politiei Romane si Posta nu mia raspuns iar Politia Romana nu vede unde ar fi infractiunea sau ma rog,neregula!? Daca este cineva caruia i se pare aceasta situatie,cel putin ciudata,va rog sa imi raspundeti pentru ca incep sa cred ca chiar este posibil sa se distribuie in acest fel pensiile!Multumesc.:O
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2014
tonny401, utilizator
Cel mai recent răspuns: tonny401 , utilizator 09:16, 28 Octombrie 2014
tarkan a scris:


@im82, tocmai v-am explicat mai sus ca in ziua de lucru(deci pana la terminarea programului) se pot face achitari si din incasari. Tocmai pentru fluidizare, pentru protectie, pentru a nu se mai imprumuta de la banca, sume purtatoare de dobanzi. Respectiva banca de care a stiut toata lumea ca este a postei, nu mai este de mult timp.


Chiar dvs. spuneți că procedează astfel pentru a nu face împrumuturi de la bancă! De ce s-ar face asta dacă banii au fost virați deja de la Casă?!

Mulțumim pentru informații. Este bine de știut. Probabil că lucrați în sistem.
Programarea/ziua pentru pensionarii din mediul urban, se știe fără echivoc.

Poșta mai este cumva instituție de stat? Trebuie să-i achităm noi penalitățile dacă nu-și face treaba cum trebuie, sau nu are implementate norme și instrucțiuni de funcționare clare și corecte pentru beneficiari dar și proprii lucrători ?

Nu ați înțeles: factorul poștal NU ARE DREPTUL să plimbe banii de la un client la altul, de la o încasare de la un client la o plată pentru alt client, la sfârșitul zilei pot apărea plăți efectuate dar care nu s-au făcut, sau invers. Operarea acestor activități este procesată, probabil, la interval de ceva zile de la efectuarea activității.
Deci practica neoficială este altceva!

Întârzierea virării este o obișnuință, mai ales că nu sunt bani la Casa.

Practica obișnuită a unor instituții fie ele de stat sau private a devenit lege și de cele multe ori în dauna clientului casnic care nu are puterea (materială în primul rând) de a riposta

De acord cu omenia din toate punctele de vedere, dar să fie pentru toți.

Să privim și altfel lucrurile: pensionarul are dreptul să primearască toți banii, la timpul stabilit. Are și el un program, datorii, un timp drămuit pentru vârsta și posibilitățile sale.
Și, el este om, nu?

Cu același respect pe care sper că-l veți aplica și dvs.
im82 a scris:

tarkan a scris:


@im82, tocmai v-am explicat mai sus ca in ziua de lucru(deci pana la terminarea programului) se pot face achitari si din incasari. Tocmai pentru fluidizare, pentru protectie, pentru a nu se mai imprumuta de la banca, sume purtatoare de dobanzi. Respectiva banca de care a stiut toata lumea ca este a postei, nu mai este de mult timp.


Chiar dvs. spuneți că procedează astfel pentru a nu face împrumuturi de la bancă! De ce s-ar face asta dacă banii au fost virați deja de la Casă?!



Va raspund cu acelasi respect, nici eu nu sunt de acord cu anumite poticniri de acolo, dar daca dadeati citatul in care explicam faptul ca nu au voie in oficiul postal sa posede mai multi bani, era mai bine, nu sa imi luati din context doar ce ati dorit. Cititi tot textul, poate nu reusesc eu acum sa mai fac si contabilitate si mangement si chiar marketing la varsta mea, dar chiar va explicasem cum se face decontul ZİLNİC, la final de program (ca la orice boutique de exemplu) si nu scriati ca "Operarea acestor activități este procesată, probabil, la interval de ceva zile de la efectuarea activității. "

Ca sa va raspund la intrebarea citata (si sper din tot sufletul sa nu mai rastalmaciti ce va raspund):

Ca nu ar face imprumut la banca. Ba da. Dar nu pentru suma totala pe luna! Nu este normal sa detii atata banet si nici legal la dispozitia hotilor.

Casa de Pensii vireaza per-total in contul desemnat pentru toate pensiile din tara. Apoi, oficiul postal isi face "socotelile" cat poate cara amaratul ala si distribuie pe zile.
Ori, daca un angajat are si de incasat bani in aceeasi zi (care depaseste ziua normala de lucru d eopt ore, dar intram in altceva), deci, avand atributii de incasari si plati, este normal sa isi "amestece" banii in geanta pe parcurs. Dumnezeule, are doar o geanta, care depaseste greutatea normala admisa , in care pe langa bani mai are si corespondenta de toate neamurile, si facturi de incasat, si un carut plin de pliante de distribuit la cutiile postale din casa in casa.
Nu stiu daca un pensionar s-ar supara pe factorul postal ca atunci cand vine sa ii aduca pensia ii incaseaza si factura de utilitati, ajutandu-l astfel sa nu se mai duca la cozi sa isi piarda timpul (ca tot spuneati de timpul pensionarului).

Ca sa ma fac inteleasa va pun o intrebare sa reflectati si apoi ma retrag:
"Aveti un magazin mai mic. Nu are voie angajatul care face si incasari si plati sa puna banii in sertar pana cand ii faceti la terminarea programului gestiunea si asigurati banii? Sau trebuie sa ii imprastie prin toate sertarele din magazin, iar seara sa va chinuiti?"

Nu, nu fac parte din sistem, dar este logic.
Cu respect. :)

Un citat prinde numai esența a ceea ce se trebuie comentat.
Aveți dreptate nu trebuie răstălmăcite argumentele. Cu cât firmele sunt mai mari cu atât abaterile sunt "pe măsură".

Iar despre factorii poștali care sunt și ei oameni, cu cele rele și cele bune: să nu-i considerăm totuși o categorie defavorizată. În plus, nu ei fac politica firmei.

Banii virați de Casă rămân în contul Poștei, ca sumă completă și cu destinație precisă!
Poșta nu gestionează venituri și cheltuieli în acest caz ci prestează un serviciu plătit de Casă (chiar dacă d.p.d.v. contabil la final așa se numesc).
Bucătăria internă nu ne interesează în acest caz, chiar dacă ați prezentat-o atât de detaliat.

Scuze, dar dacă comparăm Poșta Română care nu mai este chiar "română" cu un butic, indiferent de cauzele didactice invocate, eu mă abțin de la orice comentariu.

Vă las cu dreptatea invocată de dvs.și vă doresc vedeți ce înseamnă o pensie atât de mică încât omul, poate bolnav și singur, plânge după "paraleul" ce se pierde pe drumul lung al factorului poștal de la oficiu la destinatar.

Cu același respect pentru dreptate și adevăr
De ce ? avem curaj sa gasim nereguli si facem sa plateasca cei mici ,iar ,nu acolo unde trebuie ?:doar stim ca pestele de la cap se;,, impute ".Cum suntem noi oamenii!!!
Interesante punctele de vedere si explicatiile de asemenea dar,nu trebuie sa fie amestecat pensionarul in problemele de prost management ale Postei Romane!.Faptul ca "amaratul" de factor postal are geanta mai grea decat prevede legea,nu este,nu trebuie sa fie problema pensionarului! Si geanta pensionarului a fost grea timp de 35-40 de ani si nimeni nu l-a intrebat daca vrea sa cotizeze pe data de....sau nu!?.Statul Roman prin institutiile cu care are contract trebuie sa supravegheze bunul mers al acestui contract!.Iar partea contractanta are obligatia sa isi respecte obligatiile contractuale!.Dar ca sa ramana taramul mioritic la fel ca acum 500 de ani la noi se merge inainte cu zicala "e bine si asa,se poate si mai rau".
Statul Roman si mai toate Institutiile ( angajatii acestor institutii )de la noi sunt preocupate de propriile buzunare si de familiile lor si nicidecum de respectarea legilor,contractelor sau acordurilor.Eu cred ca 25 de ani de "democratie" politica si/sau economica pentru un manager mediocru ar fi fost destul sa puna la punct o institutie care din totdeauna a mers in pierdere.Explicatiile privind aceasta "impartire" a pensiei,pe care le-au citit si cativa din Germania,Franta si Italia iau lasat cu gura cascata intrebandu-ma in ce tara traiesc!?.Dar pentru noi Romanii este ceva normal si firesc!!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pensiilor cu intarziere de catre posta mariana1950 mariana1950 Buna seara Plata pensiei se face de catre factorul postal in data de 26-27 ale lunii. Tinand cont ca in aceasta luna datele sunt sambata si duminica am ... (vezi toată discuția)
Plata pensiei Nickotlogut@gmail.com Nickotlogut@gmail.com Care este ultima zi de plata a pensiei la Posta. Multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere si ajofm annabell annabell Pensia de intretinere a minorului i se retine tatalui copilului din somaj, dar AJOFM trimit aceasta pensie prin mandat postal, si pentru ca nu locuiesc la ... (vezi toată discuția)