avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termenul de prescriptie a raspunderii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termenul de prescriptie a raspunderii penale

Buna ziua,

Se da speta:

In anul 2006 persoana X devine proprietara a 2 terenuri in urma unui CVC. cu clauze de intretinere. Persoana Y oferteaza persoana X pentru unul dintre terenuri si amandoua incheie o tranzactie in baza careia Y a vandut terenul unui tert (27- februarie 2006!!!). Mentionez ca la notar s-a facut extrasul de carte funciara a bunului imobil si nu au existat suspiciuni din partea cumparatorului. Dupa o luna, Y vine la persoana X si ii cere banii inapoi pe motiv ca terenul recent vandut nu ii apartinea nici Persoanei X nici unchiului acesteia care se afla in intretinere. De buna credinta, persoana X inapoiaza imediat banii si se intocmeste pe loc un ctr de rezolutiune a tranzactiei initiale (23 martie 2006). Dupa 7 ani persoana X demareaza procedurile de radiere a clauzei de intretinere si schimba de pe actul de proprietate (in acest timp s-a maritat) prilej cu care scoate un extras de carte funciara a terenului vizat (3 martie 2014). Din greseala OCPI ii transmite si extrasul de carte funciara a celui de-al doilea teren (DE LA CARE ISI LUASE GANDUL-CEL CARE FACUSE OBIECTUL TRANZACTIEI DIN 2006) in care constata ca proprietara terenului este mama celui cu care incheiase tranzactia in anul 2006 si ca aceasta devenise proprietara la o zi dupa ce tranzactia de cumparare fusese efectuata (28 februarie 2006). Cumparatorul de "buna credinta" mintise, luase banii inapoi dar vanduse terenul mamei lui. La o luna dupa aceasta descoperire proprietara initiala, persoana X, reuseste sa obtina de la Arhivele nationale contractul in baza caruia a devenit proprietara mama faptuitorului in care se stipuleaza ca acesta a actionat in numele ei fiind mandatar). Astfel faptuitorul a ramas si cu banii inapoiati si cu terenul. Acum cumparatorul de atunci este om politic intr-o importanta pozitie.

Intrebarea mea este:

De unde "curge" termenul de prescriptie: de la momentul in care fapta a fost comisa sau atunci cand victima a constatat ca a fost inselata (respectiv anul 2014 - data extrasului de carte funciara remis dintr-o eroare)?
Mai poate raspunde penal faptuitorul?
Proprietara il va actiona civil pentru recuperarea terenului. Poate cere daune materiale?

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 15:17, 22 Octombrie 2014
Eu nu inteleg cum de a dat X banii inapoi? Nu stia ce are in proprietate?
Sincer , nici eu nu am inteles insa este o persoana credincioasa si de foarte buna credinta (victima perfecta a escrocilor) iar acel individ unul dintre cei mai mari latifundiari ai tarii. Totusi nu am aflat despre termenul de prescriptie...:)
:) de la data savarsirii faptei.
Ar trebui, in orice caz, sa prezentati actele unui avocat, poate se poate face ceva pe parte civila.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
Cristina Paisa, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu teren robert_10g robert_10g Buna ziua, Vreau sa cumpar un teren in apropierea Bucurestiului , am depus actele propietarului la notariat, pentru tranzactie si surpriza la extrasul de ... (vezi toată discuția)
Cumpărare teren cu posibili moștenitori. În ce măsură mă poate afecta acest lucru? cristienos cristienos Buna ziua, am cumparat recent in acest an, de la persoana X un teren intravilan, in judetul Giurgiu, Terenul este intravilan, situat intre case, in ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare teren, proprietari betivi notorii... Vlad N. Vlad N. Doresc sa cumpar un teren la tara, pentru constructia unei cabane. Mi s-a spus sa nu cumpar de la aceste persoane, pentru ca sunt betivi, si ar putea ataca pe ... (vezi toată discuția)