avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ajutor inchiriere PFA pe cod CAEN 6820
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ajutor inchiriere PFA pe cod CAEN 6820

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare:

-Persoana fizica P este proprietarul unui apartament A.
-aceeasi persoana fizica are un PFA cu cod CAEN 6820 cu sediul profesional in apartamentul A - pentru desfasurarea activitatii de inchiriere si subinchiriere, cu aprobarea vecinilor si a asociatiei pentru activitatea 6820.
-PFA si persoana fizica P au semnat in urma cu cativa ani, la inregistrarea PFA, un contract de comodat pe termen nelimitat pentru constituirea sediului si desfasurarea activitatii.
-PFA reprezentata legal de persoana fizica P (proprietarul) doreste sa semneze contract comercial cu societatea S, persoana juridica pentru darea in folosinta - inchirierea apartamentului A.

Este ok din punct de vedere juridic semnarea contractului de inchiriere cu societatea comerciala? Inteleg ca nu trebuie inregistrat la finante dat fiind ca este intre doua persoane juridice? Societatea comerciala poate solicita sa vada actul de chirie/comodat intre PFA si proprietar sau acte de proprietate?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
norna, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mariusgil , utilizator 00:00, 5 Octombrie 2023
daca in contractul de comodat se prevede dreptul comodatarului de a inchiria imobilul, da, se poate incheia contract de inchiriere cu societatea S, daca nu aveti acest drept prevazut, puteti sa incheiati un act aditional care sa stipuleze acest drept....dar aveti grija la urmatorul aspect : daca societatea S doreste sa isi declare sediul in acel spatiu, se va face verificarea unicitatii de sediu, inteleg ca PFA si-a declarat sediul social tot in acel spatiu, daca in discutie este o garsoniera s-ar putea sa intampinati probleme la ANAF...
oricum si intr-un caz si in celalalt (sediu social vs punct de lucru) va fi necesar sa inmanati societatii S o copie dupa contractul de comodat, pentru ca aceasta sa isi poata inregistra la registrul comertului sediul social sau punctul de lucru, dupa caz.
Multumesc mult pentru raspuns, societatea nu doreste sa declare sediu in apartament, inchiriaza spatiul pentru locuit pentru un angajat al sau.
Apartamentul are doua camere.

Mai pot fi probleme in acest caz? Trebuie sa mai prezint contractul de comodat?
daca societatea S pune la dispozitia salariatului apartamentul ca parte din pachetul salarial (fara a percepe chirie), atunci nu este obligata sa isi declare sediu secundar la adresa respectiva, altfel va trebui sa isi indeplineasca aceasta procedura.
Multumesc doamna avocat!
Asadar eu ca PFA daca inchiriez unei societati comerciale ca spatiu de locuit si atat, nu am obligatia sa fac dovada contractului de comodat sau a actelor de proprietate pe persoana fizica.
doar daca societatea S va cere acest lucru

Alte discuții în legătură

Contract chirie intre pfa si srl, proprietar persoana fizica norna norna Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspuns la urmatoarea intrebare: -Persoana fizica P este proprietarul unui apartament A. -aceeasi persoana fizica are ... (vezi toată discuția)
Inregistrare punct de lucru la registrul comertului REBIGA LILIAN REBIGA LILIAN Buna Ziua, Pentru inchirierea unui spatiu comercial de catre o societate comerciala cu domeniul de activitate Cod CAEN 6820 Inchirierea si subinchirierea ... (vezi toată discuția)
Sediu srl florink florink buna seara! as avea o intrebare... Eu inca locuiesc inca cu parintii intr-un apartament cu 2 camere. Mama are pe adresa actuala o autorizatie de PFA; ... (vezi toată discuția)