avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in parcare privata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in parcare privata

Un prieten al meu a fost lovit intr-o parcare de hipermarket de un alt autoturism. Cauza, neacordare de prioritate, celalalt venea din dreapta. Avariile nu sunt mari, bara si o aripa, dar masina fiind un Ford Focus, totusi reparatia nu e chiar ieftina. Celalalt a si plecat fara multe explicatii.
La politie prietenul meu a aflat cu surprindere ca fiind domeniu privat nu e considerat accident. Pe islazul comunal mai intelegeam, dar intr-o parcare pare cam ciudata chestia asta. Pana la urma a ramas totusi ca politia o sa il caute pe celalalt, un taximetrist, dupa numarul de inmatriculare. Cautand pe net am dat de un articol din care citez
Accidentele petrecute in incinta centrelor comerciale nu se supun Codului Rutier daca drumul pe care s-a produs tamponarea nu are utilitate privata. Aceste cazuri sunt solutionate de catre politistii de la sectia unde este arondata zona in care s-a petrecut incidentul rutier.
Totusi, in cazul parcarilor hipermarketurilor, zona, desi privata, este considerata ca avand utilitate publica. Drept urmare intra sub incidenta Codului Rutier. Un aspect esential il reprezinta semnele de circulatie. Daca acestea lipsesc, nu veti fi sanctionat conform legislatiei rutiere, insa si in aceasta situatie va trebui sa informati politia, pentru a intra in posesia autorizatiei de reparatie. Daca in accident au fost implicate doua autovehicule, pagubele materiale for fi acoperite din asigurarea celui considerat vinovat de producerea evenimentului rutier.

Este real ce se spune in acel articol? Nu am reusit sa gasesc o lege din care sa reiasa acest lucru. Exista o astfel de lege?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 21:30, 28 Mai 2009
Ord. CSA 20/2008
Art. 26. - (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru:
(2) Indiferent de locul in care s-a produs accidentul de vehicul, pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri,
atat in timpul deplasarii, cat si in timpul stationarii vehiculului asigurat, asiguratorul RCA acorda despagubiri pana la limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, pentru:
2. prejudiciul produs din culpa conducatorului vehiculului asigurat, inclusiv in cazurile in care la data accidentului conducatorul vehiculului:
- a condus vehiculul fara consimtamantul explicit sau implicit al asiguratului;
- nu este titularul unui permis care sa ii dea dreptul sa conduca vehiculul respectiv;
- nu a respectat obligatiile legale de ordin tehnic cu privire la starea si siguranta vehiculului respectiv;
Avizati dauna si solicitati despagubiri RCA,cu mentiunea ca se poate face constatarea , amiabil, la un centru de constatari al asiguratorului(fara politie)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
nucu$, utilizator
problema e ca vinovatul a plecat, inca nu a reusit sa ajunga la politie.
Nu imi inchipui ca nu ati retinut un nr. de telefon, nr. de inmatriculare al vehiculului sau, eventual la cine are asigurarea RCA, numele/firma proprietarului, etc.Utilizati aceste informatii pentru a deschide un dosar de dauna.
Ord.CSA 20/2008
Art. 35. - Persoana prejudiciata are dreptul sa inainteze cererea de despagubire catre asiguratorul RCA,
in cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea obligatorie RCA, potrivit prezentelor norme, sau catre
asociatia Fondul de protectie a victimelor strazii, in cazul producerii unui risc acoperit din acest fond, potrivit
art. 251 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ori catre BAAR, in calitatea sa de
birou gestionar.
Art. 38. - (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite in urma producerii unor accidente de vehicule,
persoanele prejudiciate depun o cerere de despagubire la asiguratorul RCA cu care proprietarul
sau utilizatorul vehiculului, raspunzator de producerea accidentului, a incheiat asigurarea obligatorie RCA,
la reprezentanta de despagubiri sau la asociatia Fondul de protectie a victimelor strazii.
(2) Depunerea cererii de despagubire cu privire la producerea evenimentului asigurat prin polita de
asigurare RCA reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul RCA raspunzator sa deschida dosarul
de dauna, sa efectueze constatarea pagubelor, sa comunice in scris partii prejudiciate cu privire la
documentele ce trebuie depuse pentru solutionarea cererii de despagubire si sa solutioneze cererea de despagubire in termenul legal.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2009
nucu$, utilizator
singura informatie ramasa este numarul masinii. "adversarul" nu a fost cooperant. astazi urmeaza prietenul meu sa se duca iar la politie sa vada daca s-a mai facut ceva. a dus si un proces-verbal de la paza supermarketului cu privire la accident. mai postez eventualele informatii noi de azi. sunt cazuri in care s-a implicat si politia, am gasit si asa ceva. cred ca o insistenta sporita asupra lor ii va convinge sa se miste.
Daca aveti nr. masinii care v-a lovit, atunci aveti tot, intrucat puteti verifica unde are asigurare si cine este acel individ care nu a vrut nici sa stea de vorba cu dvs. veti putea sa va prezentati la Politie sa le indicati persoana pe care vor trebui sa o caute si la firma de asigurari , cu acel proces-verbal eliberat de supermarchet, care e peerfect valabil.
Verificati aici, in aceasta baza de date:
[ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca ue smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: masina unui prieten de-al meu (cu el la volan), a fost lovita de o alta masina, in ... (vezi toată discuția)
Asigurare accident rutier, vatamare corporala alextss alextss Buna ziua, sa luam un caz cum ar fi următorul. Persoana vatamata a fost victima a unui accident rutier aflandu-se in mașina șoferului vinovat ... (vezi toată discuția)