avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinerea custodiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinerea custodiei

As dorii sa ma ajutati cu un raspuns,daca tatal copilului nu este de gasit si nu se prezinta la proces,ce sanse am,procesul se va judeca in lipsa? Precizez ca nu suntem casatoriti ,iar tatal nu contribuie in nici un fel la cresterea copilului.Doresc incredintarea copilului deoarece vreau sa plec din tara.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:26, 22 Octombrie 2014
Dacă tatăl copilului nu este găsit, procesul se va judeca în lipsă.Însă va dura destul de mult, fiindcă trebuie urmată procedura citării, adică iniţial la adresa din C.I,, la alte adrese unde ar putea fi găsit, indicate de dvs., nr.de telefon, email, se tot trimit citaţii şi, dacă se întorc la judecătorie cu "adresant necunoscut", va fi citat prin publicitate, ceea ce durează. Abia apoi se va judeca în lipsă.Dar dacă domnul află de proces şi este reprezentat de avocat, atunci este mai greu de obţinut autoritatea părintească unică necesară pentru a putea părăsi ţara cu copilul.
Art. 398 NCC

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Daca tatal nu este de gasit si se sustrage in mod voit de la obligatiile parintesti, dvs. putand face dovada acestui lucru, puteti promova o actiune in instanta pentru incredintarea minorului.
Art. 507

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
Martonze, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comună fără drept la vizită, domiciliul copilului la mama (stabilită în germania). cum se poate obține custodia totală? Lidia2907 Lidia2907 Buna ziua am o fetita in varsta de 5 ani care a rezultat dintr-o relație de concubinaj in urma unui proces care l-am avut în 2016 instanță a hotărât: ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna sau exclusiva? Victoria2222 Victoria2222 buna ziua, as dori sa va intreb : in conditiile in care tatal vine in vizita la minor si incepe sa faca scandal: cearta, injuraturi la adresa mea..pot avea ... (vezi toată discuția)
Custodia totala gabriella42 gabriella42 Buna ziua. Numele meu este Gabriela si am o intrebare la Dvs... In ce termeni se obtine custodia totala a unui nou nascut de care tatal nu se ingrijeste??? (vezi toată discuția)