avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi la un loc de munca pentru persoanele cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi la un loc de munca pentru persoanele cu gradul I de handicap cu insotitor

buna seara

am 24 de ani, tocmai am terminat o facultate si as dori sa caut un loc de munca.
problema cu care ma confrunt si sunt total debusolata sunt drepturile persoanelor cu handicap grad I cu insotitor asupra unui loc de munca.

din 2005, mi-am facut dosarul pentru ajutorul social si comisia de expertiza m-a incadrat in gradul I de handicap cu insotitor, apoi de cativa ani mi-au facut permanent certificatul de handicap si astazi beneficiezi de facilitatile lo,

am tot auzit si am vazut ca daca lucrezi, esti apt de munca, ti se iau drepturile oferite de comisie. eu chiar am o problema fizica, dar munca de birou o pot realiza fara nici o problema. sunt perfect sanatoasa mintal si tocmai am terminat o facultate fara nici o problema.

ce ar trebui sa fac? as vrea sa-mi un viitor chiar de am o problema :)

Cel mai recent răspuns: Danny86 , utilizator 18:06, 4 Decembrie 2015
1. Aveti dreptul la un loc de munca adaptat nevoilor dvs.

2. - Cititi Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (republicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1 din 03/01/2008).
- Gasiti acolo toate drepturile si obligatiile persoanelor cu handicap.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
chiar daca mi se face contract de munca? fara sa pierd cele doua sume? salariu de handicap si cea de insotitor?

intreb si vreau sa fiu sigura pentru ca am auzit cazuri in care ti se iau drepturile daca te prindea ca lucrezi, ca cica tu esti defapt inapt de munca
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
eirenee, utilizator
1. - Dvs. aveti grad de handicap nu grad de invaliditate.
- Numai persoanele cu grad de invaliditate si-au pierdut capacitatea de munca.

2. Daca cititi in Legea 448/2006 vedeti ca se recomanda adaptarea locurilor de munca pentru persoanele cu handicap.

3. Drepturile in calitate de persoana cu handicap se cumuleaza cu orice alt venit din orice sursa.
va multumesc frumos pentru raspunsuri!
tocmai vreau sa depun dosar pentru un post de birou si problema care m-a dat astazi peste cap este ca cineva mi-a spus chiar si pentru 2 h puse pe cartea de munca imi voi pierde banii, respectiv indemnizatia pentru gradul de handicap (grad I) si salarul insotitorului... prin pierderea gradului de handicap si tot asa

alte pareri ca nu imi voi pierde... totusi cum pot face sa impart si capra si varza? :) cum le pot demonstra ca pot face munca de birou si ma incadrez in dreptul persoanelor cu handicap de grad 1 cu insotitor? :)

Alte discuții în legătură

Drept la munca adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, O persoana detine certificat de handicap gradul 1 permanent,nerevizuibil si conform legislatiei in vigoare are dreptul si primeste indemnizatie ... (vezi toată discuția)
O persoana cu dizabilitati poate sa lucreze fara sa piarda indemnizatia? andrisanalina andrisanalina Spuneti-mi, va rog,daca o persoana cu grad 1 handicap permanent, cu insotitor,(fara picioare),poate sa se angajeze fara a pierde indemnizatia.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoane cu handicap gr 3 Mariana Laura Mariana Laura Buna ziua! va rog daca imi puteti spune ce drepturi au persoanele cu handicap gr 3. Multumesc. (vezi toată discuția)