avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O persoana cu dizabilitati poate sa lucreze fara sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O persoana cu dizabilitati poate sa lucreze fara sa piarda indemnizatia?

Spuneti-mi, va rog,daca o persoana cu grad 1 handicap permanent, cu insotitor,(fara picioare),poate sa se angajeze fara a pierde indemnizatia.Mentionez ca acea persoana este capabila sa lucreze la un birou, in fata calculatorului.
Dar o asemenea persoana ar putea face scoala de soferi?Pe masina proprie sau pe masina scolii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 26 Octombrie 2017
Da, acea persoana se poate angaja. persoanele cu handicap au dreptul sa lucreze si sa primeasca si indemnizatia lunara, bugetul complementar si indemnizatia de insotitor (daca are si calitatea de pensionar de invaliditate nu se poate angaja).
Persoanele cu handicap locomotor pot face scoala de soferi si pot conduce autoturisme adaptate. Sunt scoli de soferi care organizeaza cursuri si pentru persoanele cu handicap locomotor pentru ca au masini adaptate. Scoala de soferi trebuie facuta pe masina scolii pentru ca are dubla comanda.
Tin sa va contrazic.
Daca o persoana handicap de gradul 1 are o pensie si vrea sa munceasca si normal ca pierde indemnizatia respectiva pentru ca se ia in calcul ca persoana respectiva este capabila sa munceasca;
Daca va uitati pe internet o sa vedeti ca multe cazuri de acest gen sunt in franta ,care acele persoane cu dezabilitati lucreaza normal, ca si o persoana normala si nu mai are altfel de failitati ca si inainte sa lucreze.
In primul rand, persoanele cu handicap NU PRIMESC PENSIE. Ele primesc prestatii sociale (pentru handicap grav - indemnizatie lunara, buget complementar si indemnizatie de insotitor), in baza Legii nr.448/2006 privind protectia si poromovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Conform acestei legi toate persoanele cu handicap au dreptul sa munceasca.
Legea mai sus mentionata spune cine nu are dreptul la prestatii si anume:
Art. 58, alin (6)
(6)Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) - adica de prestatii:
a)adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respira;
b)persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
c)adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist.

Cunosc persoane cu handicap grav care lucreaza si care nu si-au pierdut prestatiile sociale, ba dimpotriva beneficiaza si de facilitati fiscale (scutirea de la plata impozitului pe salariu).

Persoana cu handicap care are si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I sau II, nu are drept de munca pentru ca are capacitatea de munca pierduta.

@andrisanalina nu a specificat daca persoana despre care este vorba este si pensionar de invaliditate.
un salariat cu handicap grav si asistent personal poate sa beneficieze si de salariu si de indemnizatie de insotitor multumesc
Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care are pensie de invadilitate Grad III (cu drep de munca 4 ore) conf. lege 263/2010 si primeste indemnizatie lunara pentru handicap accentuat sau grav, poate fi incadrata in munca de 4 ore fara a pierde indemnizatia. Mentionez ca nu are asistent personal. Din legea 448 inteleg ca poate lucra si primi indemnizatie; exista alta lege/alte prevederi in legatura cu aceasta speta? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 26 Octombrie 2017
FlorinElv, utilizator

Alte discuții în legătură

Drepturi la un loc de munca pentru persoanele cu gradul i de handicap cu insotitor eirenee eirenee buna seara am 24 de ani, tocmai am terminat o facultate si as dori sa caut un loc de munca. problema cu care ma confrunt si sunt total debusolata sunt ... (vezi toată discuția)
Intrebare pensie de handicap Nilmarcu Nilmarcu - Ca pensionar gradul ll pot beneficia de o pensie de handicap ? Ce grad de handicap ? Cati bani pot lua in plus cu aceasta pensie suplimentara ? (vezi toată discuția)
Drept la munca adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, O persoana detine certificat de handicap gradul 1 permanent,nerevizuibil si conform legislatiei in vigoare are dreptul si primeste indemnizatie ... (vezi toată discuția)