avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reincepere activitate din CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reincepere activitate din CCC

Buna seara,

As vrea sa aflu si eu raspunsul la urmatoarea situatie: ma intorc din concediu de crestere copil dupa 1 an si compania in care lucrez m-a chemat la negocieri. Precizez ca aceasta companie are trei puncte de lucru pe raza aceluiasi judet. Eu imi desfasuram activitatea de conducere intr-unul din puncte unde au angajat pe cineva pe per determinata. Acum imi propun acelasi post dar la un punct de lucru din acelasi judet numai ca se afla la 60 de km departare de casa si punctul de lucru initial. Mi-au comunicat ca daca nu ma duc acolo din punct de vedere legal ma pot da afara deoarece ei mi-au oferit aceeiasi pozitie dar in cadrul unui alt magazin.
Daca voi accepta va trebui sa semnez un act aditional la contract.
As vrea sa stiu daca este adevarat ce au spus ei, daca am vreo varianta in baza careia sa pot ramane la magazinul din care am plecat in ccc si dc ma pot lupta cu ei pe sansa egala de munca.
Va rog a-mi comunica daca am vreo varianta legala in baza careia sa pot lupta cu ei.

Va multumesc si astept raspunsul dvs,

Sorina Ionascu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:30, 24 Octombrie 2014
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

Punctul de lucru nu s-a desfiintat, este functional insa au angajat o pers pe perioada determinata pana la intoarcerea mea. Problema este ca mie mi-au oferit aceeiasi pozitie dar la un alt punct de lucru(aflat la 60 de km de casa si punctul de lucru initial).conditiile de munca sunt aceleasi doar timpul este mai mare - programul normal al meu era de L-V 9 18 iar acum as avea program L-V 9 18 numai ca as mai face pe drum inca doua ore in plus care nu sunt specificate nicaieri.
ei au dreptul sa imi faca act aditional fara ca eu sa il semnez?
nu avem contract colectiv de munca iar in regulament intern nu avem precizat nimic de reducerea perioadei de 6 luni.
este spwcificat clar ca trebuie sa imi ofere aceleasi conditii de munca?
nicoletasorinaionascu a scris:

....
ei au dreptul sa imi faca act aditional fara ca eu sa il semnez?
nu avem contract colectiv de munca iar in regulament intern nu avem precizat nimic de reducerea perioadei de 6 luni.
este spwcificat clar ca trebuie sa imi ofere aceleasi conditii de munca?



Ei pot intocmi un act aditional, dar dvs nu sunteti obligata sa-lsemnati.

Legea prevede clar ca revenirea se face la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente.

Referitor la reducerea duratei de 6 luni, in lipsa unei astfel de prevederi, in practica intalnita angajatorii merg pe durata maxima de 6 luni.
Buna dimineata,

Se pot considera conditii de munca diferite la noul punct de lucru din cauza celor doua ore pe care le-as face pe drum?
Buletinul il am in resedinta de judet iar la noul punct de lucru as avea aceleasi conditii de munca ...singurul lucru pentru care as putea refuza pozitia este drumul ce ar insemna ca nu mai am aceleasi conditii de munca.
In opinia mea, "traseul de deplasare la/de la serviciu" intra la conditiile de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintegrarea in campul muncii dupa ccc eveirina20 eveirina20 Buna ziua, as dori sa ma ajutati intr-o problema. Astazi 01.11.2013 am reinceput serviciul dupa CCC de 2 ani. Am aflat cu stupoare ca pozitia care mi s-a ... (vezi toată discuția)
Revernirea dupa concediu crestere copil Marinelag Marinelag Buna ziua, Avem o situatie in care una dintre angajate trebuie sa revina la serviciu in septembtie, dupa 2 ani concediu crestere copil. Angajatorul insa, nu ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere la locul de munca dupa cic nimphae nimphae Buna, pe scurt: am intrat in CIC, ocupand o pozitie pe perioada determinata. Dupa logica mea, contractul de munca ar fi trebuit inchis, deci eu am renuntat la ... (vezi toată discuția)