avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Baza de calcul indemnizatie concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Baza de calcul indemnizatie concediu prenatal

Buna ziua,

Ce luni se iau în calcul pentru a stabili baza de calcul pentru indemnizație concediu prenatal. De exemplu primele zile de concediu prenatal au fost la sfârșitul lunii iulie respectiv 28.07.2014.

Se iau în calcul lunile ianuarie - iunie, sau februarie - iulie?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:31, 24 Octombrie 2014
In cazul dvs. se iau in calcul veniturile brute realizate in lunile ianuarie - iunie 2014. Daca ati lucrat in toate cele 6 luni, atunci veti avea 124 de zile lucratoare.


Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna in care s-a lucrat, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)

Codul fiscal:
ART. 42
În înţelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi naturã primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;....


De exemplu, pentru luna august, din indemnizatia calculata ca mai sus se va scadea doar CAS = 84 lei, restul fiind suma pe care o veti primi in mana (suma neta).
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi prenatal si postnatal milucaboldan milucaboldan Buna ziua, Pe scurt voi mentiona problema mea. Sunt la a 3-a nastere, cu al treilea trebuia sa ma intorc la munca in data de 24 iulie 2014, deoarece aveam ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal smileylory smileylory 1.Concediul de risc maternal se calculeaza ca fiind 75% din suma veniturilor brute sau nete pe ultimele 6 sau 10 luni anterioare lunii in care se acorda ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical dupa cic pana la 2ani nicolaeanamaria nicolaeanamaria buna ziua.pana pe 7august am fost in concediu cresrere copil pana la 2ani cu o indemnizatie de 1200ron pe luna.dupa aceasta data am intrat in concediu prenatal ... (vezi toată discuția)