avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrarea in vigoare a unei norme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrarea in vigoare a unei norme

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Sa zicem ca in Monitorul Oficial de azi este publicata o lege,o ordonanta,o norma metodologica....etc.Ma intereseaza in cat timp de la publicare intra in vigoare.Va multumesc....
Cel mai recent răspuns: rares85 , utilizator 13:08, 11 Iulie 2013
In lipsa unor dispozitii contrare, intra in vigoare la data publicarii
In lipsa unei dispizitii contrare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii (Constitutia Romaniei, art. 78 )
Ordonantele de urgenta intra in vigoare in ziua publicarii in Monitorul Oficial .
Legile si Ordonantele intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii .
Hotararile , Ordinele si celelalte acte normative intra in vigoare la data publicarii .
asta este regula de baza, dar mai sunt si exceptii, cand actul normativ in cauza intra in vigoare la o data stipulata expres in cuprinsul actului normativ .
Doctrina juridica mentioneaza 2 opinii in legatura cu intrarea în vigoare a ordonantei de urgenta, a ordonantelor emise în baza unei legi si a celorlalte acte normative. Art.115 alin.(5) din Constitutie stabileste ca, în cazul ordonantei de urgenta, aceasta intra în vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere, în procedura de urgenta, la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Cele doua reglementari diferite privind intrarea în vigoare a doua acte normative primare pun problema justificarii acestor deosebiri de tratament constitutional.
O prima ipoteza are în vedere faptul ca din modul de redactare a art.115 alin.(5) nu pare a exista vreo contrarietate între cele doua texte constitutionale. Astfel, potrivit art.115 alin.(5) al Constitutiei, ordonanta de urgenta intra în vigoare „dupa publicarea în Monitorul Oficial al României”, inducând ipoteza ca si în acest caz prevederile art.78 sunt aplicabile, în sensul ca ordonanta de urgenta intra în vigoare la 3 zile de la publicare. Eu sunt de acord cu aceasta interpretare.
Temeiul modificarii art. 78 a fost faptul ca cei ce se supun legii trebuie sa aiba timp sa ia la cunostinta de existenta acestui nou act normativ.
Cea de a doua ipoteza, cea prezentata de colega Roxanel este ca... intrarea în vigoare a ordonantei de urgenta, a ordonantelor emise în baza unei legi si a celorlalte acte normative are loc la data publicariiart.11 al Legii nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.


Citez din L.24/2000 :
ART. 11
Intrarea in vigoare a actelor normative
(1) Legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor. Termenul de 3 zile se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, si expira la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.
(2) Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara.
(3) Actele normative prevazute la art. 10 alin. (1)*, cu exceptia legilor si a ordonantelor, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara. Atunci cand nu se impune ca intrarea in vigoare sa se produca la data publicarii, in cuprinsul acestor acte normative trebuie sa se prevada ca ele intra in vigoare la o data ulterioara stabilita prin text.

* legile si celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotararile si ordonantele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autoritatilor administrative autonome, precum si ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de conducatorii organelor administratiei publice centrale de specialitate.

Speta : Art.4 privind modificarea si completarea Codului fiscal (lege speciala) prevede la alin.2 ca orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui care a fost adoptata. Sa luam exemplul OUG 34/2009 - introducerea impozitului minim forfetar - care prevede in rectificare :"Art. 40. - Prevederile art. 32-34 intră în vigoare la data de 1 mai 2009." ART. 32 incepe asa :
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Impozit minim....
Intrebare : in conditiile acestea, care este legea speciala care trebuie luata in considerata pentru valabilitatea intrarii in vigoare a OUG ?



Alte discuții în legătură

Modificari legislatie ssm marianadavid marianadavid Modificarile facute prin Hotărârea Guvernului nr. 767/2016 au intrat deja in vigoare? Multumesc! (vezi toată discuția)
Intrarea in vigoarea a unei legi mihaelacojocaru mihaelacojocaru Daca o lege intra in vigoare intr-o zi nelucratoare, se aplica din aceasta zi sau din prima zi lucratoare? (vezi toată discuția)
Dupã câte zile intrã în vigoare un ordin de ministru? cristi1112 cristi1112 Dupa cate zile intra in vigoare un ordin de ministru in situatia in care in cuprinsul ordinului respectiv nu se precizeaza o data anume ? Va multumesc ... (vezi toată discuția)