avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... modificari legislatie SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

modificari legislatie SSM

Modificarile facute prin Hotărârea Guvernului nr. 767/2016 au intrat deja in vigoare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 18:20, 25 Octombrie 2016
HG nr. 767/2016 a intrat in vigoare la data de 19 octombrie 2016.
HG a fost publicata in MO ?
Vezi Art. II. din Hotărârea nr. 767/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sistemului asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă:
[ link extern ]
sau
[ link extern ]
sau
[ link extern ] ==
Ultima modificare: Luni, 24 Octombrie 2016
ionion2000, utilizator
MO nr. 838/ 21.10.2019 Intra in vigoare la 3 zile de la publicarea in MO.
O Hotărâre de Guvern intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, dacă în cuprinsul ei nu este prevăzută o dată ulterioară, in cazul nostru 21.10.2016, data publicarii M.O. 838, ce contine HG 767 din 19.10.2016.


Potrivit prevederilor constituţionale şi legale în vigoare, intrarea în vigoare a actelor normative este următoarea:
A. legile adoptate de Parlament şi ordonanţele (simple) emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare adoptată de Parlament intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei;
B. ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera Parlamentului competentă să fie sesizată;
C. celelalte acte juridice (hotărâri adoptate de Parlament, hotărâri de Guvern, actele normative ale autorităţilor administrative autonome, precum şi ordinele, instrucţiunile şi alte acte normative emise de organele administraţiei publice centrale de specialitate) intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o altă dată.
Modul de calcul al termenului de 3 zile se calculează pe zile calendaristice. Legea şi ordonanţa simplă intră în vigoare la expirarea termenului de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Mai exact, dacă o lege (care nu prevede în cuprinsul său un alt termen pentru intrarea în vigoare) este publicată în ziua de 31 decembrie, termenul începe să curgă din acea zi şi expiră la sfârşitul zilei de 2 ianuarie (ora 24,00), deci legea respectivă va intra în vigoare o dată cu debutul zilei de 3 ianuarie (ora 0,00).


Prevederilor constituţionale şi legale în vigoare:

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
ARTICOLUL 78 Intrarea în vigoare a legii
Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.
ARTICOLUL 115 Delegarea legislativă

(5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).

LEGEA nr. 24 din 27 martie 2000 (republicata) privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative (actualizată 18 martie 2011)
ART. 11
(1) În vederea intrării lor în vigoare, legile şi celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile şi ordonanţele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităţilor administrative autonome, precum şi ordinele, instrucţiunile şi alte acte normative emise de conducătorii organelor administraţiei publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
...
ART. 12 Intrarea în vigoare a actelor normative
(1) Legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, şi expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.
(2) Ordonanţele de urgenţã ale Guvernului intrã în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentã să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.
(3) Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepţia legilor şi a ordonanţelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producã la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă cã ele intră în vigoare la o dată ulterioară stabilită prin text.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
ionion2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in vigoare a unei norme vika vika Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Sa zicem ca in Monitorul Oficial de azi este publicata o lege,o ordonanta,o norma metodologica....etc.Ma ... (vezi toată discuția)
Intrarea in vigoarea a unei legi mihaelacojocaru mihaelacojocaru Daca o lege intra in vigoare intr-o zi nelucratoare, se aplica din aceasta zi sau din prima zi lucratoare? (vezi toată discuția)
Dupã câte zile intrã în vigoare un ordin de ministru? cristi1112 cristi1112 Dupa cate zile intra in vigoare un ordin de ministru in situatia in care in cuprinsul ordinului respectiv nu se precizeaza o data anume ? Va multumesc ... (vezi toată discuția)