avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Recunoastere vechime studii privat vs bugetar
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Recunoastere vechime studii privat vs bugetar

Acum o luna am adresat o intrebare catre ANFP la care am primit un raspuns dar oarecum pe langa subiect. Incerc de mai mult timp, cu mai multe persoane inclusiv din R.U. sa aflu daca fiind absolvent de Stiinte Administrative pot acumula experienta in domeniul privat si pe ce posturi.

Un exemplu ar fi daca asi avea vechimea de 2 ani in functia de consilier bancar, pe studii superioare, constituie vechime in studii? Asi putea sa ma inscriu la un examn in gr. de asistent? Exemplu la 3 ani vechime in privat - gr. principal? 5 ani- superior; etc.?

Care sunt meseriile/ functiile, pe care un absolvent de Administratie Publica-(FEAA-UAIC ) ce are vechime intr-o companie/firma privata, poate sa se inscrie la un concurs/examen pe postul de executie de consilier, inspector, exert etc. in gradul de asistent, principal sau supperior?

Daca vechimea ca si functionar bancar nu recunoscuta ce alte functii ar trebui sa fie recunoscute?
De ex.: manager sau dir. marketing, director vanzari, la o companie privata pot constitui vechime in studii?

Daca absolventii de studii economice, juridice,tehnice etc. pot fi angajati in domeniul privat pe studiile absolvite, in situatia in care acestia doresc sa se inscrie la un examen ca si functionari publici, le este recunoscut ca vechime in campul muncii experienta/vechimea in munca din domeniul privat (din care provin) si pot participa la examene in gr. superioare celui de debutant in mediul bugetar.
Care ar fi echivalentul pentru cei cu stiinte administrative?
Ce functie conform legislatiei, COR, ar trebui sa ocupe in domeniul privat un absolvent de stiinte administrative, pentru ai fi recunoscute ca vechime in campul muncii pentru a se putea inscrie/ participa la un examen ca si functionar public in gradul de asistent, principal sau superior?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:04, 24 Octombrie 2014
Vechimea in munca din sectorul privat este recunoscuta in sectorul bugetar.

Conditiile de ocupare a unui post de functionar public trebuie sa aiba incluse si care sunt studiile necesare participarii la concurs.

Despre ce functie publica ar fi vorba mai exact?
In general easte vorba de consilier, inspector, expert clasa I (studii superiore)
Eu nu am vechime decat in domeniul privat si asi dori sa intru ca si functionar public in una din institutiile care scot postul la concurs dar nu in gradul de debutant deoarece sunt f. putine posturi scoase la concurs.
Conform celor de pana acum ar trebui sa dau examen numai in gr. de debutant deoarece nu am fost/sunt angajat in domeniul privat ca si functionar public. Nici nu am cum.
Asa ca va intreb, vechimea din sectorul privat, pe studii superioare,(consiler bancar, director vanzari, dir. marketing cu studii superiore) pot constitui vechime in campul muncii implicit recunoscutepentru un examen pe post de consilier, inspector, expert in grad de asistent- vechimea fiind din campul muncii din sectorul privat?
La fel ca mine sunt mai multi absolventi de administratie si nu am obtinut nici un raspuns clar pana acum de la nimeni.
De ex.: functiile pe specialitatea studiilor se imparte in cateva categorii principale, ca de exemplu studii socio-umane si studii tehnice.
Orice functie cu studii socio-umane ocupata in domeniul privat reprezinta pentru absolventii de Administratie Publica vechime in campul muncii. In functie de anii din campul muncii pot participa la examenele pentru functionari public in gr. asistent, principal, superior. Sau nu.

Daca am fost 2 ani director vanzari in sectorul privat cu studii superiore, pot sa ma inscriu la examen pe post de consilier in grad de asistent?

Eventual pe coduri COR care sunt meseriile functiile ce pot fi ocupate in sectorul privat recunoscute pt a ma inscrie la examen in functii publice clasa-I
răspunsul e nu. vechime în muncă se cere pentru a dobândi experiență în acea profesie.
Deci trebuie sa ma inscriu numai la debutanti? Vechimea in studii, pt. o astfel de calificare este valabila numai in institutii publice.
Activitatea desfasurata in baza unui c.i.m., in sectorul privat/bugetar , constituie vechime in munca. In acest sens, se exprima art.16 alin.4 C.mun.

Cred ca faceti o confuzie si anume: vi se cere vechime in specialitatea studiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovare functionar public alicia4320 alicia4320 In cazul unui examen de promovare al unui f.p. consilier asistent treapta a II , este adevarat ca nu poate fi promovat mai mult decat consilier principal ... (vezi toată discuția)
Perioada de debut titi.udrescu titi.udrescu In luna Octombrie anul 2009 m-am angajat in cadrul unei institutii publice pe functia de consilier debutant cu contract de munca pe perioada determinata de 2 ... (vezi toată discuția)
Promovare in grad principal PRUNA CORINA PRUNA CORINA am vechime de 5 ani si 7 luni pe functia de cons. juridic .Un an am fost pe functie publica ,grad asistent, doi ani pe functie contractuala,din 2010 din nou pe ... (vezi toată discuția)