vrem sa desfiintam functia de administrator contabil si casier - detinuta pana in prezent de 1 singura persoana, Contabilitatea o vom incredinta unei firme specializate insa proprietarii nu doresc ca firma respectiva sa aibe acces la banii, conturile asociatiei ceea ce inseamna ca ne trebuie un casier. Presedintele poate fi si casier in cadrul asociatiei atat timp cat contabilitatea este externalizata?
multumim
@asociatiaproprietarilor5d, desfiintati functia de administrator doar dupa ce verificati in pv al AG de constituire a asociatiei, forma pe care ati ales-o pentru administrarea blocului.
Presedintele ( valabil si pentru membrii comitetelor) exercita o functie aleasa si de control in conformitate cu contractul de mandat pe care l-au semnat cu asociatia.
Daca presedintele indeplineste conditiile mentionate in legea gestionarului, poate incheia contract de munca sau prestari servicii cu asociatia privind functia de casier, care este o functie de executie si nu are caracter sporadic.
De aceea legea 230 mentioneaza ca pana la clarificarea crizei administrative, de preferat o perioada cat mai scurta, presedintele/membrii comitetului pot sa preia din unele atributii ale administratorului ( tehnic, contabilitate, casierie), fara prea multe batai de cap.
@toma necredinciosul,
Administratorul trebuie sa aiba cursurile si atestatul.
Dar legea 230/200 si HG 1588/2007 permite ca sarcinile administratorului sa fie preluate de membrii comitetului executiv, indiferent de motivul lipsei administratorului si fara a impune ca membrii comitetului sa aiba atestat de administrator.
Daca vreti este ceva similar cu prevederea ca cenzorii alesi din asociatie trebuie sa aiba doar studii medii, pe cand cenzorul angajat din afara asociatiei trebui sa aiba studii de specialitate.
Membrii comitetulul pot fi platiti pe baza de contract de mandat asa cum este presedintele asociatiei sau cenzorii alesi din asociatie.
Membrii comitetului sunt mandatati de adunarea generala sa gestioneze problemele asociatiei. Ei, membrii comitetului in frunte cu presedintele, raspund in fata adunarii generale de buna gestionare a asociatiei indiferent ca membrii comitetului au angajat administrator, casier, contabil, femei de serviciu, instalator....sau nu au angajat pe nimeni.
"conflictul" consta: nimeni nu vrea functia de casier, nimeni din asociatie nu are atestat de administrator (cursuri) iar firma pe care am gasit-o ne da acces on line la inregistrarile facute, termenii si conditiile sunt si clare si convenabile, dar membrii nu sunt de acord ca firma sa incaseze si sa dispuna plati din cont. Concluzionand: instalatorul se ocupa de toate problemele tehnice, cenzorul nu are timp si de incasari, administratorul este prea batran si nu mai poate (are 78 de ani), care sunt foarte ocupati sau prea in varsta. Singurul care si-ar asuma si functia de casier ar fi presedintele doar daca e legal. Toata lumea a votat si e de acord sa functionam asa cu conditia sa nu comitem o greseala care sa ne coste vreo amenda sau mai stiu eu ce . La AG am stabilit ca ne vom interesa si ca vom gasi o rezolvare. Cat despre acte stim sa le intocmim cu totii doar ca n-avem atestat niciunul. Domnul administrator a detinut functia aproape 20 de ani si a sosit momentul in care trebuie sa-i multumim!
este putin complicata situatia
dupa parerea mea solutia ideala ar fi demisia administrator si preluare atributiuni de catre presedinte deoarece la asociatiile de proprietari care isi tin contabilitatea in partida simpla administratorul are si rolul de casier cum e si la mine
@asociatiaproprietarilor5d, singura persoana, dupa cum spuneti, care si-ar asuma cumulul de functii ar fi presedintele.
In acesta situatie informati-va daca presedintele are pregatire in conformitate cu legea gestionarului si atunci poate cumula functia de casier - prin contract de munca cu cea de presedinte - prin contract de mandat, moment in care veti incheia o colaborare c-un administrator doar pentru partea tehnica.
De aceea v-am recomandat sa verificati actul de constituire al asociatiei pentru a vedea organigrama functiilor stabilite la momentul infiintarii acesteia si functie de ce gasiti sa hotarati cum actionati mai departe.
In cazul in care presedintele nu are pregatire pentru gestionar, incheiati o forma de colaborare c-un admin pentru partea tehnica si casierie, iar dupa incheierea programului de casierie, pentru disparitia oricaror temeri privind circulatia banilor, presedintele preia incasarile in concordanta cu respectarea legislatiei privind gestionarea acestora si face plati la furnizori, depuneri in cont, etc.