avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Tatal meu a avut mai multi frati. Toti au primit mostenire de la tatal lor pamant arabil. Una dintre surori nu a avut copii si a lasat prin testament unui nepot, fiul altei surori, partea sa de mostenire(teren arabil). Fratii ramasi in viata vor sa faca succesiunea si sa intre si in posesia pamantului din testament. Testamentul este atacabil? Au sanse sa recupereze acea suprafata de teren? Nepotul inca nu a facut titlul de proprietate pe partea din testament. Ce sfat imi puteti da?

Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:23, 27 Octombrie 2014
Se poate proceda la dezbaterea succesorala, la cererea oricaruia dintre mostenitorii interesati.

Odata ce este dezbatuta succesiunea, bunul cuprins in masa succesorala poate fi instrainat catre terte persoane .( tertul dobanditor, cumparator de buna -credinta, este protejat, reductiunea nefiind realizata in natura, ci prin echivalent banesc, daca opereaza transferul dreptului de proprietate).


In speta, mostenirea legala coexista cu cea testamentara.


Asadar,dupa ce este acceptata mostenirea( tacit ori expres ) , dezbaterea succesorala poate fi initiata.



Daca exista intelegere intre coerezi, dezbaterea succesorala este transata in fata notarului public.

In caz contrar, diferendul este supus transarii de catre instanta de judecata.( competenta fiind judecatoria in a carei raza teritoriala este situat ultimul domiciliu al defunctului ).


Testamentul reprezinta o liberalitate , un act cu titlu gratuit, mortis causa.


Acesta poate fi supus reductiunii, la cererea mostenitorilor rezervatari .( categorie a mostenitorilor formata din sotul supravietuitor, descendentii si parintii lui de cujus ).


Actiunea judecatoreasca poate fi promovata in termen de trei ani de la decesul autorului, ori in termen de trei ani de cand au luat la cunostinta de actul perfectat.


Reductiunea poate fi realizata prin buna invoiala, ori pe cale judiciara.

Exceptia reductiunii este imprescriptibila extinctiv.



Succes.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte succesiune andreimihaita andreimihaita matusa mea are un testament facut la notariat de unchiul meu decedat prin care ii lasa tot. o poate ajuta la succesiune daca unchilu a avut un copil ... (vezi toată discuția)
Imobil mostenit prin testament- sora mea mai are dreptul? emoke1 emoke1 Buna ziua, am o intrebare, mama mea mi-a lasat o casa in testament acum 11 ani, ea intre timp a decedat, eu am avut grija de ea, insa am primit acum un ... (vezi toată discuția)
In cazul unei coproprietati, care este rolul unui testament ? cristiannegru cristiannegru 2 frati au in proprietate comuna un teren si 2 case. Unul din frati are o varsta inaintata si este foarte bolnav. De aceea, pentru a nu avea probleme cu alti ... (vezi toată discuția)