avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrare acte in Romania din Spania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrare acte in Romania din Spania

O persoana nascuta in Romania s-a casatorit cu un cetatean tot roman in Spania si acolo au si divortat.
La aceasta data ea a trimis in Romania Actul de casatorie si Sentinta de divort din Spania si nu stie mai departe ce trebuie sa faca.Mentionez ca au si un copil dar cu sotul nu mai pastreaza legatura, nu stie nimic de acesta si nu s-a prezentat nici la procesul de divort.Va rog sa ne ajutati pentru a intra in legalitate cu actele,cum sa procedam mai departe. Multumim pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:58, 4 Noiembrie 2014
Se face o cerere adresata primarului de inscriere a divortului pe actul de casatorie la Starea civila de la locul nasterii doamnei.

Sentinta de divort trebuie apostilata la prefectura spaniola de care apartine judecatoria care a dat-o, daca nu e apostilata trimiteti-o inapoi. Cand aveti sentinta apostilata duceti-o impreuna cu certificatul de casatorie la un notariat pentru traducere si legalizare. Apoi faceti un dosar cu originalele + traducerile legalizate si fotocopii dupa ele si le depuneti la Starea civila de la locul nasterii doamnei.
Daca e cazul si nu e specificat in sentinta ce nume va purta dupa desfacerea casatoriei mai trebuie o declaratie pe propria raspundere in acest sens (ca il pastreaza pe al sotului, in caz ca si l-a schimbat, sau ca revine la numele de dinaintea casatoriei) pe care ar fi bine sa o dea la consulat ca sa o primiti in lb. Romana.

Intrebati la Starea civila daca e nevoie de procura speciala pentru depunerea actelor (inteleg ca doamna e in Spania), nu cred ca aveti nevoie insa e mai bine sa aflati de la sursa.
Se depune o cerere de inscriere pe marginea actului de nastere atat a mentiunii de casatorie cat si de divort. Cererea se adreseaza primarului de la locul de inregistrare a nasterii mamei personal sau prin imputernicit. Trebuie sa aveti grija ca in certificatul de casatorie sa scrie numele dupa casatorie iar in sentinta sa fie mentionat numele dupa divort si cui ii este incredintat copilul. Se solicita aprobare de la DEPABD Bucuresti. Dupa care veti putea solicita transcrierea certif. de nastere a copilului. Veti face dovada recunoasterii casatoriei si divortului dvs. cu certificatul dvs. de nastere cu mentiuni unde se vor mentiona atat casatoria cat si divortul . Cererea pentru transcrierea certificatului de nastere a copilului se depune la locul de domiciliu al mamei, personal sau prin imputernicit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria si divortul in spania neinregistrate in romania- inregistrare nastere in romania steluta1977 steluta1977 Buna ziua, m-am casatorit in spania am facut un copil apoi m-am divortat tot In Spania, fara ca sa inregistrez nici casatoria si nici divortul in Romania, de ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea divortului din spania helena71 helena71 buna ziua ,am divortat in spania si am mers cu sentinta de divort tradusa si legalizata in romania la primaria din comuna unde a avut loc casatoria , acolo ... (vezi toată discuția)
Divortul pronuntat in spania ana0006 ana0006 Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem ... (vezi toată discuția)