avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor

Buna seara. Am si eu o speta reala. X si Y au avut o relatie in urma careia a rezultat minorul Z, care in momentul de fata are 6 luni. X si Y nu au fost casatoriti, traind in concubinaj o perioada, dupa care s-au despartit. Minorul a ramas la mama, fara a exista vreo hotatare cu privire la custodia sa. In weeknd a fost incredintat tatalui care a refuzat sa o inapoieze mamei. Aceasta i-a trimis luni o notificare prin executor judecatoresc prin care era pus in intarziere (art. 1522 C. civ.). Astazi a venit politia sa ii spuna lui X ca trebuie sa ii dea copilul mamei, dar nu au spus in baza a ce. Maine ar trebui sa vina politia impreuna cu mama sa primeasca minorul. Mentionez ca mama nu are o locuinta stabila si actualmente are o relatie cu un fost condamnat. Ce ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:59, 29 Octombrie 2014
Actiune in instanta prin care sa solicitati stabilirea domiciliului la dvs., autoritate tutelara comuna si obligarea mamei la plata pensiei de intretinere. In paralel pe calea ordonantei presedintiale (adica de urgenta) promovati actiune de stailire domiciliu la dvs. pana la solutionarea dosarului de fond.
Ce inseamna " nu are o locuinta stabila" , sta pe strada, se muta des dintr-un loc in altul?
De cat timp locuieste unde sta acum? Cine a ingrijit copilul pana acum? Cine il ingrijeste acumcand e la dvs?
E nevoie de o hot judecatoreasca pt a vi-l lua daca nu vreti sa il dati.
Faptul ca mama are o relatie cu un condamnat nu o impiedica sa fie mama, iar din pricina faptului ca minorul e de varsta f mica, posibil sa nu il puteti pastra la domiciliul dvs.

Din moment ce nu exista o hotarare judecatoreasca prin care sa se stabileasca domiciliul minorului la mama, dvs fiind tatal copilului nu sunteti obligat sa i-l dati. Trebuie sa formulati in instanta o actiune de exercitare a autoritatii parintesti in comun, stabilirea domiciliului minorului la unul din parinti si obligarea celuilalt la plata pensiei de intretinere.
1. Nu este vorba despre copilul meu.
2. Nu are o locuinta stabila inseamna ca se muta foarte des dintr-un loc in altul (sta in chirie).
3. Pana acum a locuit cu mama, in weeknd la primit tatal si nu a vrut sa il mai inapoieze.
4. Si eu stiu ca, in cazul in care nu exista o hotarare, nu poate fi fortat sa il inapoieze. Adica, in baza a ce spun politistii ca trebuie sa fie la mama?
5. La tata are grija de el bunica copilului sau tatal (cand nu lucreaza).
6. Chestiunea privind convietuirea cu un fost condamnat era un argument pentru a intreba si daca acesta ar putea fi invocat in fata instantei, intr-un proces privind custodia.
In baza faptului ca acel copil locuia in mod obisnuit cu mama sa si a faptului ca e vb de un copil de varsta mica, nu au insa baza legala sa-l ia de la tata si sa-l dea mamei, nu pot actiona fara sa existe o hot.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Divort Pitesti Pitesti In conditiile in care casatoria se desface \"prin acord\" si se stabileste custodia comuna privind copilul, pe ce criterii se stabileste domiciliul acestuia ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor lutzache lutzache Va rog sa ma lamuriti cum se stabileste domiciliul unui minor cu custodie comuna in cazul in care mama si tatal au acelasi domiciliu care este domiciliu ... (vezi toată discuția)