avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacarea partilor in procesul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacarea partilor in procesul penal

Se poate inceta procesul penal pentru infractiunile prevazute de art. 275 si art. 360 CP, daca partile se impaca si prejudiciul este recuperat?
Buna ziua!

Pentru infractiunile mentionate, din pacate, nu exista varianta impacarii.

Cu stima.
Prin impacare nu poate inceta procesul penal, dar in baza acordului de mediere se poate.

Daca partile ajung la un acord de mediere, procurorul de caz poate dispune renuntarea la urmarirea penala in temeiul art 318 din Codul de Procedura Penala, acordand un termen nu mai mare de 9 luni pentru indeplinirea obligatiilor asumate de suspect/inculpat prin acord.
Infractiunile mentionate de catre dvs. se incadreza intrucat pedepsele prevazute nu depasesc 7 ani.

Trebuie avut in vedere si art 16, lit.g din CPP.
Cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale:
g) a fost retrasa plangerea prealabila, in cazul infractiunilor pentru care retragerea acesteia inlatura raspunderea penala, a intervenit impacarea ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii;
Dupa cum puteti citi exista trei "institutii" distincte fiecare cu efecte diferite.
1.retragerea plangerii prealabile
2.impacarea
3.acordul de mediere

In situatia in care cauza a fost trimisa in judecata, avand in vedere acordul de mediere, instanta poate decide renuntarea la aplicarea pedepsei, suspendarea executarii pedepsei, amanarea ei, ori pedeapsa cu executare, retinand ca circumstanta atenuanta cu efect obligatoriu de reducerea a pedepsei cu o treime, avand in vedere efortul depus de inculpat pentru inlaturarea consecintelor infractiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Contract de mediere-eliberare? oltul oltul o cunostinta a fost arestat preventiv pentru inselaciune? daca face un contract de mediere va fi eliberat? cum sa faca? sa imputerniceze pe cineva? dar cum sa ... (vezi toată discuția)
Consecinte delapidare cicinela cicinela Buna ziua.va rog sa-mi spuneti ce pedeapsa poate primi o persoana pentru o delapidare de la locul de munca in valoare de 6000 de ron. Ce trebuie facut?Va ... (vezi toată discuția)