avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale In cat timp se prescrie datoria?
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

In cat timp se prescrie datoria?

Am primit de la finante o decizie referitoare la obligatii de plata - 2 lei.
M-am dus sa o platesc , dar am aflat ca aceasta suma reprezinta doar dobanda pentru o datorie din 2008 si 2009 ( cred ca diferenta de impozit - nu stiu exact ) de 70 de lei . Eu nu am fost instiintata de aceasta datorie, nu stiu daca a fost trimisa vreodata adresa, eu nu am primit....
In cat timp se prescrie datoria catre stat, daca aceasta este din 2008 si 2009?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:43, 2 Noiembrie 2014
C.proc.fisc.
Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
......

art.131 Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Prin urmare:
- daca este vorba despre 2008 , datoria se prescrie la 01.01.2014

- daca este vorba despre 2009 , datoria se prescrie la 01.01.2015.

asa stiam si eu.
probabil ca s-a emis decizia privind diferenta de impozit la momentul respectiv, dar eu nu am primit nimic.
deci, daca pana acum nu s-a facut executarea silita, nici nu m-ai poate fi facuta pentru suma din 2008, iar pentru suma din 2009 ar trebui sa emita titlu executoriu pana la sfarsitul anului....
am inteles corect ?
Da, ati inteles corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia datoriilor catre stat violeta_vlasceanu@yahoo.com violeta_vlasceanu@yahoo.com Buna ziua, Ma numesc Violeta Vlasceanu si incepand cu 2006 functionez ca PFA dar am si statutul de salariat. Nu am stiut si nici nu am fost informata ca ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorii la buget rocriss rocriss Buna seara, Am o intrebare legata de datoriile la buget. O societate comerciala care isi suspenda activitatea are datorii la buget. Imi puteti spune daca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj, refuz eliberare anaf marcmm marcmm Am nevoie de o adeverinta de la fisc pentru a-mi putea inregistra dosarul la somaj.Am detinut un PFA unde nu mai am venituri de mai bine de un 5ani (este ... (vezi toată discuția)