avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Care sunt retinerile la plata cu ora?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Care sunt retinerile la plata cu ora?

Care sunt retinerile la plata cu ora?
E un caz mai special-profesorii sunt platiti numai in regim plata cu ora!
Noi oprim numai sanatate si impozit(marea majoritate sunt pensionari). Nu stim daca este bine.
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 20:21, 31 Mai 2009
Pai nu este prea bine :(
Indifernet de modul in care se calculeaza salariul (in acord, la ora, la norma..) si indiferent de profesie, se datoreaza aceleasi contributii la stat, care sunt aproximativ vreo 7 la numar....

Eu va sfatuiesc sa va luati un om specializat in salarii sau un program de salarii.
Daca sunt pensionari nu se mai retine contributia pentru somaj.
da , este corect ce spune dl Valeriu si mai exista si alte categorii de salariati care sunt exceptati de la anumite contributii.

Pentru angajatii care au si pensie LV in afara de somaj se platesc toate celelate contributii, inclusiv cea pentru pensie, pentru ca un angajat pesionar care a lucrat 12 luni are dreptul sa solicite recalcularea pensiei tinand comnt de aceste contributii.

Si nu vreau sa va sperii, dar problemele cauzate de nevirarea contributiilor la stat pot sa va duca in penal...
Daca la baza colaborarii cu acesti profesori sta conventia civila si nu CIM, este bine. Numai aveti grija ca acest mod de colaborare: "conventia civila" inseamna sa nu aiba caracter repetitiv, adica sa nu stiti dinainte norma de lucru ceruta. Eu inteleg asa: Am un titular pe post, dar are o problema si nu poate veni. Orele lui trebuie tinute de altcineva, si in acest caz il sun pe profesorul X, pensionar, ii propun o conventie de 4 ore luna aceasta, ii retin si virez la stat impozit si sanatate si consider ca am actionat legal. Nu ma poate obliga cineva sa ii fac un CIM in acest caz.
La profesori este o problema specifica.
Lipsa de cadre calificate permite angajarea profesorilor pensionari. Dar au un statut al lor si mai au un Inspectorat Judetean care da toate lamuririle (sau ar trebui sa le dea).

Alte discuții în legătură

Pensionarii care cumuleaza pensia cu venituri salariale mai cotizeaza la pensii ? miha_2010 miha_2010 Domeniul de activitate la care ma refer este educatia. Mai exact este vorba de profesorii pensionari care au venituri salariale si pensie. Acestia sustin ca nu ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Somaj retinut la activitati dependente pentru un pensionar? adriana.karageorge adriana.karageorge OUG 58/2010 nu face referire la pesionarii care desfasoara activitati dependente. Sa intelegem ca legea trateaza grosso-modo si trebuie sa retinem si somaj ... (vezi toată discuția)