avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1118 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masina mea a fost confiscata, motiv: furata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masina mea a fost confiscata, motiv: furata

Buna ziua,

In urma cu 2 ani jumate am achizitionat o masina inmatriculata in Romania (de la un proprietar care o avea si el de aprox. 2 ani,din 2010) pretul de achizitie a fost undeva la 15.000 EURO.Acum 3 sapt cand am vrut sa ies cu ea pentru prima data din tara,la vama SURPRIZA,masina figureaza inca din anul 2010 ca FURATA in Ungaria,in urma acestei probleme masina mi-a fost confiscata la vama.
Ciudat este ca masina a trecut de 2 ori prin RAR,de 2 ori inmatriculata la politie,fostul proprietar zice ca a iesit cu ea din tara si nu a avut nici un fel de probleme,nustiu cum se face ca totul iese la iveala acum,dupa 4 ani.
Cei de la vama au trimis o solicitare catre autoritatiile ungare sa vada care e prob,cine a declarato furata,de ce...etc.au trecut aproape 3 sapt nu am primit nici un rasp,tot sun la ei si imi zic sa astept,astept,astept...Deci nu doresc la nimeni sa fie in situatia mea,sa ramana in vama la 700 Km de casa fara masina si cu un rucsac in spate.numai eu stiu cum am ajuns acasa...fara masina,bani,oricum tot eu ca om de buna credinta am de suferit...asa sunt facute legile astea...

Mentionez,ca am toate actele posibile ale masinii si le-am trimis si celor de la vama,incepand cu: -Contractul de vanzare-cumparare de la primul proprietar din strainatate(tradus),contractul cu proprietarul din Romania si apoi cu mine, -Cartea de Identitate a masinii, -Certificatul de inmatriculare, -Certificat de Autenticitate + facturii de la RAR, -Chitantele de la politie, -Permisul de circulatie,tradus, -Decizia + chitanta platii taxei de poluare, ETC.
Din ce am mai citit si eu pe forumuri,se poate ca proprietarul din Ungaria dupa ce a vandut-o avand asigurare sa o fi dat-o furata sa ia banii si de la asigurare,habar nu am,oricum ciudata treaba.

Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat cu un avocat bun,specializat in astfel de probleme,cu orice,chiar nu stiu cum se procedeaza,stau de 3 sapt si tot astept...(am ramas cu banii dati si fara masina)

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters463957 , utilizator 22:22, 10 Martie 2018
Ms. pt raspuns.O sa incep sa caut un avocat,habar nu am in ce parte sa o iau :(
separatistul a scris:

definitie :

sechestru asigurător, măsură asigurătorie constând în indisponi-bilizarea bunurilor mobile sau imobile urmăribile ale debitorului (aflate la el sau la un terţ) în vederea vânzării lor silite, atunci când creditorul va avea un titlu executoriu, iar debitorul nu va executa de bunăvoie acel titlu.

doamna ynocentta, ce treaba are sechestrul asigiratoriu cu problema descoperirii unui automobil furat ?
este confiscat si gata ...

Sunteti in eroare
Daca tot incercati sa postati definitia sechestrului asigurator,,dati dovada de respect si de buna credita fata de legiutor pe de o parte si fata de utilizatori si nu postati truncheat,numai ceea ce va convine dvs
In raspunsul meu am precizat o speta ,a carei solutionare a durat 8 ani,respectiv au fost aplicabile dispozitiile vechiului cod penal si de procedura penala
Conform
Art. 163: Masurile asiguratorii

(1) Masurile asiguratorii se iau in cursul procesului penal de procuror sau de instanta de judecata si constau in indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile si imobile, in vederea confiscarii speciale, a repararii pagubei produse prin infractiune, precum si pentru garantarea executarii pedepsei amenzii.

(2) Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului si ale persoanei responsabile civilmente, pana la concurenta valorii probabile a pagubei.

(3) Masurile asiguratorii pentru garantarea executarii pedepsei amenzii se iau numai asupra bunurilor invinuitului sau inculpatului.

(4) Nu pot fi sechestrate bunuri care apartin unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal, precum si cele exceptate de lege.

(5) Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua la cererea partii civile

Cum vi se pare al 5 ??
sechetrul asigurator ... in baza carei legi se aplica ????

Masura sechestrului asigurator poate fi dispusa in cauzele aflate sub incidenta codului comercial,codului de procedura civila si procedura penala
Ultima modificare: Duminică, 2 Noiembrie 2014
ynocentta, utilizator
in cazul de fata , nu exista persoana careia i s-a produs paguba prin furaciune . exista doar o plangere depusa undeva in Ungaria , de catre cine stie cine , si probabil daca o mai fi in viata.
regula sechestrului asigurator , se pune in tema , atunci cand cineva trebuie sa plateasca o dauna provocata prin orice mijloace (furt , incendiu , devastare) , si i se confisca un bun in vederea vanzarii , iar banii optinuti , se directioneaza celui care ii asteapata.
mai mult , impotriva celui care folosea bunul , nu a fost depusa nici o plangere , ca sa intre sub incidenta sechestrului asigurator.
deci , " (5) Masurile asiguratorii in vederea repararii pagubei se pot lua la cererea partii civile"
ce sa repare Cosmin052030 , si care este partea civila in cazul nostru ? nu se stie .

in vama , doar s-a confiscat o masina care a fost declarata furata in Ungaria in urma cu 4 ani.
daca o exista proprietar de drept , acela va fi instiinta ca s-a gasit masina si i se va returna, nu trebuie sa fie neaparat ungur/maghiar , cine stie cine o fi , deocamdata nu exista , poate sa fie cetatean islandez, venit in excursie cu masina personala.

stiti cate masini confiscate sunt la 4 strazi de mine ? curiozitatea m-a facut intro zi sa merg sa intreb care le este soarta , si cum se pot cumpara.
raspunsul a fost sec , sunt sechestrate si aici vor ruginii , caci nu se pot vinde , si dar nici una din masinile respective nu bebeficiaza de sechestru asigurator .

nu postez nimic "truchiat"(n-am taiat/fragmentat/mutilat nimic), si am respect fata de utilizatori caci sunt un om matur si stiu sa citesc cu mare atentie si printre randuri .
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2014
ContSters324606, utilizator
ATENTIE faceti o mare confuzie ! Masina nu a fost retinuta in VAMA ci LA FRONTIERA , nu a fost retinuta de VAMESI ci de catre POLITIA DE FRONTIERA . Vamesii nu au atributiuni de serviciu in acest domeniu.
D-le Cosmin îmi spuneți va rog ce ați rezolvat cu mașina? Ce demersuri ați facut Sunt într o situație asemănătoare. Masina mi-a fost reținută în port în Grecia .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina furata ue inmatriculata rar romania prestaserviceinter prestaserviceinter Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie incredibila - in 2008 am inmatriculat in Romania o masina noua cumparata de la un dealer auto din Germania. In 8 ... (vezi toată discuția)
Cum procedez in cazul in care am cumparat o masina furata? george_26 george_26 In luna ianuarie 2009 am cumparat un autoturism ce este inmatriculat pe Ungaria.dupa o saptamana am mers la politie sa verific masina daca e furata, si am ... (vezi toată discuția)
Masina furata cu acte si 2 chei !!!... iultonnik iultonnik In urma cu aprox 2 saptamani am cumparat o masina (VW Golf 5 af 2004) din judetul Hunedoara(eu sunt in Caras-Severin)...masina cu numere rosii de HD la prima ... (vezi toată discuția)