avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cine poate semna fisele de protectia muncii?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cine poate semna fisele de protectia muncii?

Fisele de protectia muncii trebuie sa contina 3 semnaturi : a celui instruit (aici mi-e clar, e vorba de angajat), a persoanei care a efectuat instruirea si a persoanei care a verificat instruirea. As vrea sa stiu care sunt celelalte doua persoane care pot semna fisele.
In cazul unui contract cu o firma externa de protectia muncii, poate aceasta sa semneze atat pentru efectuarea instructajului, cat si pentru verificarea acestuia? Mentionez ca in cadrul societatii nu exista o persoana care sa aiba cursuri in domeniul protectiei muncii.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tudorvle , utilizator 21:31, 9 Decembrie 2014
Nu s-a ales un reprezentant al lucratorilor si nici nu se doreste acest lucru decat daca este obligatoriu prin lege. Noi dorim sa se ocupe SEPP in intregime de tot ce inseamna protectia muncii, daca legea permite asta, sa nu mai fie nevoie ca vre-un salariat sa faca vre-un curs de SSM.
Conducatorul direct al locului de munca, adica seful de departament sau team leader-ul fiecarei echipe, ar trebui sa aiba in fisa de pot atributii in domeniul SSM pentru a putea efectua instructajul subordonatilor sai si a semna fisele de protectia muncii?
Nu este obligatoriu sa trimiteti la curs un reprezentant al lucratorilor daca aveti sub 50 de lucratori.
Una din activitatile de prevenire si protectie prevazute la art. 15 din Normele de aplicare a l319/2006 este si propunerea atribuţiilor şi răspunderilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ce revin lucrătorilor, corespunzător funcţiilor exercitate, care se consemnează în fişa postului, cu aprobarea angajatorului;

In consecinta, toti lucratorii trebuie sa aiba prevazute in fisa postului atributii SSM. Instruirea periodica si la locul de munca este una din atributiile din fisa postului conducatorului locului de munca.

Da, un SEPP se poate ocupa in totalitate de activitatea de SSM, ceea ce, repet, nu va exonereaza de raspundere in cazul unor abateri de la lege.
Dorinta dvs. trebuie sa respecte legea. Colegul dragupfa a mentionat in mesajul sau, cine poate efectua instruirea ssm (conducatorul locului de munca) si cine poate verifica instruirea periodica ssm (seful direct al conducatorului locului de munca). SEPP poate verifica instruirea peridica doar prin sondaj.
Conducatorii locurilor de munca se numesc prin decizia scrisa a angajatorului care are anexata fisa postului, in care se mentioneaza si atributiile in domeniul ssm (printre care - instruirea la locul de munca si instruirea periodica la locul de munca/ semnarea fiselor ssm). Prin organigrama firmei, se stabilesc sefii ierarhici superiori, care in fisa postului au si atributii pe linie de ssm (printre care - veriifcarea instruirii la locurile de munca si a instruirii periodice la locurile de munca pe care le coordoneaza/ avizarea instruirii la locul de munca).
Normele de aplicare a legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.57 (1) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie in unitatile care au un numar de cel putin 50 de lucratori, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.
(2) Inspectorul de munca poate impune constituirea comitetului de securitate si sanatate in munca in unitatile cu un numar mai mic de 50 de lucratori in functie de natura activitatii si de riscurile identificate.
-art.58 (1) Comitetul de securitate si sanatate in munca este constituit din urmatorii membri:
a) angajator sau reprezentantul sau legal;
b) reprezentanti ai angajatorului cu atributii de securitate si sanatate in munca;
c) reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor;
d) medicul de medicina a muncii.
-art.60 (1) Modalitatea de desemnare a reprezentantilor lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca va fi stabilita prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
(2) Reprezentantii lucratorilor in comitetele de securitate si sanatate in munca vor fi desemnati de catre lucratori dintre reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Legea stabileste in clar cand si cum se desemneaza reprezentantii salariatilor, cu atributii in domeniul ssm. Legea nu poate fi interpretata, dupa dorinta angajatorilor, ci trebuie respectata intocmai.
Trebuie sa fie desemnati reprezentanti ai lucratorilor daca aveti mai mult de 50 de angajati sau daca ITM impune acest lucru. Acesti reprezentanti trebuie sa urmeze cursuri ssm de 40 de ore.
Multumesc foarte mult pentru informatii.
Conform art. 53 din HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare va trebuie un reprezentant al lucratorilor:
(1)Numarul de reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, care se aleg, va fi stabilit prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare, in functie de numarul total al lucratorilor din intreprindere si/sau unitate.
(2)Numarul minim prevazut la alin. (1) va fi stabilit dupa cum urmeaza:
a)un reprezentant, in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 10 si 49 de lucratori inclusiv;
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
tudorvle, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatii de urgenta mummy mummy Sunt desemnata prin decizie lucrator desemnat ssm la o institutie publica ce are un numar de peste 150 de angajati.Mentionez ca am cursuri de specialitate in ... (vezi toată discuția)
Instructaj periodic protectia muncii gm_ignat gm_ignat Buna ziua, sunt curioasa cat de des trebuie facuta protectia muncii? vorbesc de faptul ca suntem o firma de software. toti cu studii superioare. lucram ... (vezi toată discuția)
Instruire protectia muncii asociatie de catre inspector ssm care nu este angajat cyan cyan O persoana care detine un certificat de absolvire recunoscut MMFPS obtinut in urma participarii la un curs de specializare de 80 de ore pentru ocupatia de ... (vezi toată discuția)