avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PENSIE URMAS COPII MICI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PENSIE URMAS COPII MICI

Buna ziua,
Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ani respectiv 6 ani pot primi pensie de urmas?
Sau ce forma legala li se atribuie pentru intretinerea lor, avand in vedere ca nici mama nu are nici-un venit, nici macar ajutor social.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:58, 5 Noiembrie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
...

2. - Daca tatal decedat avea un stagiu minim de cotizare la pensii (macar o luna) atunci i se poate calcula o pensie de invaliditate gr.I din care se va calcula pensia de urmas.
- Daca nu are deloc stagiu de cotizare la pensie copiii nu pot beneficia de pensie de urmas.
- In acest caz va adresati Primariei pentru a vede daca indepliniti conditiile pentru ajutor social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas pentru copii mikybc mikybc Va salut pe toti. As dori sa stiu, daca sotia a muncit pana in 10 ani si a decedat pentru copii, care au varsta de 15 respectiv 17 ani, se poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas acordata minorilor florinplaton florinplaton Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas minorilor care si0-au pierdut unul dintre parinti, acesta nefiind angajat niciodata. Parintele decedat a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaș copil minor CarmenCorina CarmenCorina Buna ziua.Rog lămuriri. Doresc un articol de lege din care sa reiasă ca un minor are dreptul la pensie de urmaș indiferent daca tatăl a lucrat 1 zi,1 an ... (vezi toată discuția)